Junqueras i Romeva a Sants

La defensa de l’exvicepresident Oriol Junqueras i l’exconseller Raul Romeva, Andreu Van den Eynde, demana en els escrits de defensa que presentarà al Tribunal Suprem l’absolució dels dos polítics empresonats a Lledoners des de juliol. L’advocat argumenta que no hi veu violència i nega els delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics.

També denuncia una estratègia de persecució judicial i política de l’independentisme que, a parer seu, ha retallat greument els drets fonamentals dels dos presos: per la presó preventiva, per com es van presentar a les eleccions del 21-D i, més tard, per la suspensió de diputats.

El principal argument de la defensa és que promoure una votació no pot ser mai un delicte. En aquest sentit, denuncia que la violència armada és una invenció de la fiscalia, que veu en el dret a decidir una agressió. I recorda que Junqueras i Romeva, “abans que independentistes, són demòcrates i pacifistes”.

Persecució de l’independentisme

L’advocat denuncia que el govern de Mariano Rajoy va crear una estratègia de persecució judicial i política d’una ideologia legal i legítima com és l’independentisme. “Aquesta causa és un exemple d’instrumentalització del procés penal per a la persecució d’un moviment que, pacíficament, anhela un objectiu polític legítim en democràcia”. En aquest sentit, remarca que el govern català no va abandonar mai la idea del diàleg i només reconeix haver actuat unilateralment quan van decidir convocar i impulsar el referèndum plantejat per Carles Puigdemont. Un referèndum que, als seus ulls, ha servit a l’Estat espanyol per inventar-se un relat judicial artificial que arrenca el 20-S i que, diuen, està ple d’irregularitats.

Pel que fa a la manifestació del 20 de setembre davant el Departament d’Economia, sobre la qual es fonamenta l’acusació de sedició, defensa que s’insereix en l’exercici de drets fonamentals bàsics, com el de manifestació i nega que la convocatòria estigués orientada a impedir l’exercici de funcions públiques o de l’autoritat.

Sobre la votació de l’1 d’octubre, reitera que “votar no pot ser mai delicte” i assegura que la validesa jurídica estava per sota de la validesa política: “La seva importància i validesa política no podia dependre de la validesa jurídica que se li pogués atorgar pels òrgans de l’Estat espanyol”. Quant a l’actuació policial, considera que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil “van actuar amb finalitats diferents a les de donar efectivitat a l’ordre judicial (del TSJC), centrant-se en generar imatges de violència inusitades que poguessin atemorir els votants i impedir la seva participació en aquest referèndum o bé escarmentar-los per haver-ho fet”.

En demanen la llibertat

Per tot plegat, la defensa de Junqueras i Romeva demana que siguin excarcerats perquè així, diu, no se seguirà vulnerant el seu dret a la defensa i que el judici el faci al Suprem, però a Barcelona per protegir també aquest dret.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a