L’operació Fred en fase d’alerta suposa activar el reforç dels equips del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) i la distribució per tota la ciutat, amb l’objectiu de detectar les persones que dormen al carrer i informar-les de la possibilitat d’allotjar-les en algun dels centres de la Xarxa d’Atenció per a Persones sense Llar.  Els equips s’encarreguen d’acostar mantes, aigua i tots els elements necessaris als sensesostre. També intenten convèncer-los perquè s’apropin fins als equipaments municipals que tenen llits disponibles perquè així es puguin refugiar del fred. Tot i això, la directora del CUESB, Montserrat Rovira, explica que a vegades les persones sense llar opten per allotjar-se en altres establiments.

Més llits per passar la nit

Amb la fase d’alerta, el Centre d’Estades Breus del CUESB, posa a disposició de qui ho necessiti 100 places per dormir, que se sumen a les 72 del Centre d’Acolliment Nocturn d’Emergències (CANE), que es va obrir el 29 de novembre amb motiu de l’activació de l’operació Fred en fase preventiva.

El CANE estarà obert tot l’hivern i se suma també a les més de 2.000 places d’allotjament diàries de què disposen Ajuntament. De fet, aquest centre ja ha cobert aquest any fins a la nit de diumenge 6.000 estades nocturnes i el mateix nombre d’esmorzars i sopars. El consistori també té a punt els vehicle llevaneu per la possibilitat que torni a nevar a Barcelona.

Es tracta de la segona vegada aquest hivern que s’activa la fase d’alerta de l’operació Fred. L’últim cop va ser el 8 de febrer i l’alerta es va mantenir durant tres nits consecutives, coincidint amb els episodis de neu i calabruix que van caure en alguns punts de la ciutat. Vista la previsió de neu l’Ajuntament ha demanat precaució a la ciutadania. El comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno, ha recomanat evitar el vehicle privat i utilitzar el metro en els desplaçaments per la ciutat.

Activat el pla Neucat

Protecció Civil, per la seva banda, ha activat el pla Neucat. Joan Delort, director de Protecció Civil, ha explicat aquest dimarts el dispositiu per nevades i demana als conductors que restringeixin els desplaçaments i portin cadenes al maleter perquè la nevada, que arriba en dos episodis, pot afectar qualsevol cota.