Sergi Gàzquez Unió Entitats Poble-sec “Tenim una dependència molt gran de Sant Antoni o el Raval. Al Poble-sec falta des d'un poliesportiu, falten locals per a entitats i necessitem diversos espais, locals per gent gran que és el que realment falta al Poble-sec i fins ara no hem pogut tenir.” Aquestes són algunes de necessitats que tenen veïns i entitats del Poble-sec. És el que han manifestat durant el procés participatiu que servirà per fer un projecte d'equipaments per al barri. Un dels aspectes més polèmics que envolten el pla és l'ús que es donarà a aquests terrenys. El veïnat de la Satalia s'oposa a la construcció de qualsevol equipament que impliqui omplir la muntanya de ciment. Xavi Farré conseller tècnic Sants-Montjuïc “Tenim 8000 metres quadrats d'equipament. No sabem si els utilitzarem tots, si els necessitarem tots, si els podem disposar d'una manera o d'una altra en funció de l'espai que certament és complexe perquè és un talús. A partir d'aquí faríem els diferents estudis lligats a equipaments concrets que encara no tenim per fer ni en aquell lloc ni en altres.. Tenim un llistat de necessitats i per tant és al que hem de respondre en els propers anys” Stand up. Jessica Moreno. El pla d'equipaments podria estar redactat a l'estiu. Aleshores el districte obrirà un procés perquè veïns i entitats puguin presentar-hi al·legacions. A partir d'aquí l'Ajuntament es dona un termini de 10 anys per executar-los.

Mig miler de persones, algunes com a representants d’una trentena d’entitats, han participat en el procés participatiu del pla d’equipaments del Poble-sec. Han estat molts mesos de debat i feina conjunta que han servit al districte per detectar quins equipaments manquen al barri i fer un inventari dels espais on es podrien ubicar. “S’ha generat una llista amb les prioritats d’equipaments, ara s’ha de veure com es porten a terme”, afirma Xavi Farré, conseller tècnic del districte.

Entre les diferents aportacions dels veïns i les entitats de la zona hi ha la recuperació d’espais ja existents com ara la Casa de la Premsa, l’antic Palau d’Esports, el Pavelló Itàlia de la Fira de Barcelona o el Teatre Arnau. També s’ha plantejat la possibilitat de permetre la gestió cívica de les instal·lacions i tenir present l’orografia del barri a l’hora de decidir els usos de cada equipament.

Els equipaments que més necessita el Poble-sec

Quant a les principals necessitats del barri, destaquen la construcció d’un espai de trobada per a gent gran, espais de suport a les famílies com ara una ludoteca o un lloc de criança compartida, espais formatius sobretot d’adults, locals autogestionats per a joves, espais per a entitats de cultura popular com ara els Castellers del Poble Sec o un equipament esportiu municipal amb tots els serveis.

Un dels punts més polèmics que envolten el pla d’equipaments és l’ús que es donarà a uns terrenys situats al passeig de l’Exposició. Veïns i entitats estan en contra de la construcció de qualsevol edifici que impliqui treure el verd i omplir la muntanya de ciment. El districte, però, no descarta aprofitar aquest espai catalogat com a equipament en funció de les necessitats que tingui el barri.

El proper pas és la redacció del projecte. Està previst que estigui enllestit a l’estiu. Aleshores el districte podrà obrir un procés perquè veïns i entitats puguin presentar-hi al·legacions. Un cop feta la versió definitiva del pla d’equipaments del Poble-sec, el districte es dona un termini de 10 anys per executar-lo.