Amb un simple clic a la tauleta, el jardiner posa en marxa els aspersors. El del Poblenou s'ha convertit ja en el primer parc intel·ligent de la ciutat. Des d'un dispositiu mòbil, es pot controlar ara tot el sistema de reg i activar-lo només quan sigui realment necessari. A tot el parc s'hi han instal·lat sota terra sensors com aquest que en detecten variables com la humitat o la temperatura del subsòl. Les dades arriben de forma automàtica a una plataforma que programa el reg a partir de la informació que va rebent i les necessitats de cada planta. La informació es complementa també amb les dades de pluja de la xarxa municipal de pluviòmetres. ANTONI VIVES, tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà "Gràcies a això nosaltres serem capaços d'estalviar un 25% de la factura de l'aigua de la ciutat. Un 25% és molt! És un salt quàntic! No és qualsevol cosa". I això suposa també reduir en més de 400.000 euros el que l'Ajuntament paga cada any en consum d'aigua. El sistema s'ha implantat aquí al Poblenou després d'un període de proves. En les properes setmanes està previst que es posi en marxa també a la Ciutadella i al Parc Central de Nou Barris, amb la intenció d'anar-lo estenent per la resta de parcs de la ciutat. El projecte s'ha dissenyat des de l'Ajuntament amb la col·laboració d'empreses locals de l'àmbit tecnològic. La inversió per posar en marxa tota la plataforma ha fregat els 300.000 euros. Un projecte pioner que Barcelona vol traslladar arreu del món.

El nou sistema s’ha implantat en una primera fase al Parc del Centre del Poblenou, i en les properes setmanes es posarà en marxa al Parc de la Ciutadella i al Central de Nou Barris. La base de tot plegat són un seguit de sensors que s’han instal·lat sota terra i que mesuren diverses variables meteorològiques (humitat, salinitat, temperatura, vent i estat del sòl). Les dades d’aquests sensors, sumades a les de la xarxa municipal de pluviòmetres, se centralitzen en una plataforma que programa el reg segons les necessitats hídriques de les plantes, de manera que es minimitza el malbaratament d’aigua.

“Gràcies a això serem capaços d’estalviar un 25% de la factura de l’aigua de la ciutat; no és qualsevol cosa”, ha assegurat el tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, en la presentació d’aquest nou mecanisme de telegestió del reg. De fet, segons dades de l’Ajuntament, el nou sistema permetrà un estalvi anual de 425.000 euros en la factura municipal pel consum d’aigua per al reg de parcs i jardins. En total, el consistori gasta 1,7 milions d’euros l’any en aquest concepte. El projecte s’ha dissenyat des de l’Ajuntament amb la col·laboració d’empreses locals del sector tecnològic, amb una inversió de 298.000 euros.