Una desena de màquines llevaneu han començat a treballar a les tres de la matinada per evitar que la nevada deixés impracticable la part alta de la ciutat. Aquest matí encara tenien feina. " La neu ha obligat a tancar les vies que connecten Barcelona amb les poblacions de l'altra banda de Collserola a primera hora del matí, com és el cas de la carretera de l'Arrabassada, però abans del migdia ja s'ha pogut tornar a obrir." Això ha donat pas a tots els curiosos que s'han apropat als miradors de la ciutat. I que han aprofitat la situació. Tot i així, des del Servei Metereològic de Catalunya desaconsellen apropar-se a les zones on ha nevat més. ORIOL PUIG, director del Servei Metereològic de Catalunya "En carrers petits o carrers inaccessibles per les màquines llevaneu o per situacions d'aquestes doncs màxima precaució i estalviar els moviments innecessaris tret que sigui a partir de dilluns al matí." Els serveis socials de la ciutat han atès aquesta nit 161 persones en el marc de l'operatiu específic que s'ha activat. La majoria, 133, han acceptat l'allotjament ofert i han dormit en centres d'acolliment municipals. La neu ha enfarinat els punts més alts de la ciutat. El Tibidabo, que avui ha tancat per aquest motiu, ha deixat aquesta imatge. També a Montjuïc, on s'ha tallat l'accés al castell, hi ha arribat la neu. I així s'ha despertat l'Hospital de la Vall d'Hebron. El barri on ha nevat fins a quarts d'11 del matí és el Carmel. Això no ha impedit que la gent sortís al carrer. L'Ajuntament ja ha rebaixat el nivell d'emergència, però el Pla d'actuació municipal per neu i gel continua activat. Ara, amb la mirada posada a la baixada de temperatures que es preveu per aquesta tarda i que podria augmentar l'aparició de gel als carrers.

L’Ajuntament de Barcelona ha desactivat la fase d’emergència 1 del Pla d’actuació d’emergència municipal per neu i gel. Això no obstant, el pla continua en fase d’alerta en previsió d’un episodi de baixes temperatures que s’espera per a les properes hores, la nit de dissabte a diumange. Les vies de circulació que estaven tallades a causa de la nevada ja han estat obertes al trànsit, excepte els accessos al cim del Tibidabo, que es mantenen tancats.

Malgrat la desactivació de la fase d’emergència, els serveis municipals continuen treballant de manera preventiva en el repartiment i distribució de sal i en l’atenció a les necessitats que es derivin de la situació de baixes temperatures. Des de les nou del matí, cinc brigades municipals treballen per reomplir els contenidors de sal que durant la nit i la matinada s’han buidat perquè han estat utilitzats. A Barcelona hi ha un total de 102 contenidors de sal per a ús de veïns i de particulars que es troben repartits per la zona alta de la ciutat. Cada contenidor té capacitat per a uns 700 kg de sal. Per altra banda, i a més a més, des que ahir es va activar la fase d’alerta, els serveis municipals han escampat 173 tones de sal pels carrers de la ciutat.

El Parc del Laberint avui ha tancat de forma preventiva, i els serveis municipals de neteja mantenen la suspensió de les tasques de neteja, també per precaució davant la possibilitat que continuïn baixant les temperatures.

El servei d’autobusos de TMB es va normalitzant

Des de primera hora del matí, la neu ha obligat a restringir la circulació d’autobusos per sobre de la ronda de Dalt, a la part alta de Ciutat Meridiana, el Carmel i Montjuïc, cosa que ha obligat a limitar els recorreguts de més d’una vintena de línies de bus. Al llarg del dia, els carrers d’aquestes zones han tornat a ser transitables i els autobusos han recuperat els recorreguts habituals.

Hi ha, però, tres excepcions. Es tracta de les dues línies de Bus del Barri de la zona de Collserola (línies 118 i 128), que TMB ha confirmat que no tornaran a circular fins demà. La línia 111 també continuarà amb el recorregut limitat al Tibidabo fins a la finalització del servei d’aquest dissabte.

El Tramvia Blau continua sense servei i tampoc no tornarà a circular almenys fins demà.

La xarxa de metro ha funcionat amb total normalitat tot el dia.

A la resta de Catalunya

Amb l’excepció de les comarques de Girona, aquesta nit i matinada ha nevat a tot Catalunya: des del Ripollès fins a Osona, el Baix Llobregat, o al Baix Camp.


Tot i que l’episodi de neu ha acabat, s’ha activat l’avís per fred fins dilluns al migdia i es manté una prealerta de vent al Pirineu i a la Catalunya Central. De cara a aquesta nit es preveuen màximes d’entre dos i tres graus a tot Catalunya. Per això, Protecció Civil  demana precaució en la mobilitat i recomana que no surtin al carrer persones amb afeccions respiratòries, gent gran i nadons.