L’objectiu és evitar el caos que es va viure a la ciutat durant la nevada del 8 de març, per això l’Ajuntament ha posat fil a l’agulla per preparar la ciutat per a les precipitacions previstes en les properes hores. El pla inclou l’anul·lació de tasques de neteja amb aigua per evitar-ne l’acumulació als carrers i escampar sal als punts alts de la ciutat. Durant aquesta tarda de divendres els operaris han escampat sal als punts més alts de la ciutat, als barris situats per sobre de la ronda de Dalt.

El dispositiu per actuar a la via pública en cas de neu o glaçades a la ciutat és un pla que s’activa d’acord amb la informació rebuda del Servei Meteorològic de Catalunya, que preveu un episodi de fred intens que afectarà el Barcelonès i altres zones de Catalunya amb glaçades generalitzades.

El Pla d’actuació d’emergència municipal per neu i gel mobilitza 14 vehicles amb pala llevaneu a punt per sortir amb dos operaris quan calgui, amb un personal mínim de 28 persones per torn. En cas de necessitat, tots els equips de neteja dels carrers amb aigua (baldeig) i fins i tot alguns d’escombrada poden reconvertir-se en equips manuals per escampar sal. Hi ha vuit punts d’emmagatzematge de sal i a la ciutat hi haurà un total de 102 contenidors repartits per a l’ús de veïns i particulars, i també per als professionals municipals. En total 420 tones de sal emmagatzemades per a l’ús dels serveis municipals.

Els contenidors de sal es troben repartits per la zona alta de la ciutat (als districtes de les Corts, Gràcia, Sarrià – Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris), els barris de muntanya i els centres mèdics. Cada contenidor té uns 700 kg de sal, i en total hi ha més de 72 tones de sal distribuïdes en indrets estratègics de la ciutat. Paral·lelament, Bombers de Barcelona i Guàrdia Urbana estan preparats per començar a treballar en qualsevol moment en cas que sigui necessari.

Consells clàssics en cas de nevada

Evitar l’ús del vehicle particular si comença a nevar i utilitzar el transport públic, sobretot el metro. Es recomana no circular per les carreteres que travessen la serra de Collserola. En cas que se surti al carrer s’aconsella utlitzar roba i calçat adequats per a la neu.

En una roda de premsa de Protecció Civil, també s’ha anunciat que l’Ajuntament de Barcelona ha activat ja l’operació Fred per poder atendre les persones sense sostre de la ciutat i garantir-los l’accés a albergs i espais d’emergència social municipals.