Nadal és concebut socialment com una època d’alegria, felicitat i reunions amb familiars i amics. Per a les persones que han perdut a un ésser estimat, però, pot ser una època molt complicada. Seure a taula i veure una cadira buida pot fer encara més intensa la tristesa per la mort, ja sigui recent o no.
La Mireia Golobardes, psicòloga i experta en dol de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), explica que la majoria de persones que estan transitant el dol “diuen que volen que sigui 7 de gener” per deixar enrere aquesta època de festes nadalenques. Tot i això, altres persones desitgen viure les festes de Nadal, però no saben exactament com fer-ho. Golobardes destaca que “és tan vàlid voler viure les festes de Nadal, com no tenir-ne ganes” i insisteix que “no té res a veure amb si estimes més o menys a la persona que ja no hi és”.
Tan vàlid és voler viure les festes de Nadal com no voler-ho”
Consells per superar el Nadal en dol
Per superar aquestes dates, la psicòloga dona alguns consells que poden servir a qui s’enfronti a dinars, sopars o reunions socials. Per començar, recorda que tothom té dret a adaptar les celebracions a la seva manera i fer els canvis que calguin. Per exemple, canviar de casa, anar a un restaurant o, fins i tot, canviar el lloc de les cadires, ja que “veure aquella cadira buida pot remoure encara més els sentiments”.
D’altra banda, també és possible no fer el menú de sempre: “Si et sap greu menjar els canelons que feia la teva mare o aquella persona que ja no hi és, aquest any es menja una altra cosa i no passa res”. En tot cas, el consell més repetit és que “no t’has de forçar” i pots anar o no a les reunions, arribar més tard o marxar abans si ho necessites.
Una altra manera de recordar
Tot i que hi ha moltes persones que necessiten fer canvis i no viure res semblant a abans, també hi ha gent que necessita reviure bons moments i, fins i tot, reviure-ho de manera bastant intacta: “També és saludable si vols deixar els plats i els coberts d’aquella persona, deixar un objecte simbòlic a la taula o vestir-te com saps que a aquella persona li agradaria”, destaca Golobardes.
Per acabar, la Mireia parla del paper de la gent que t’envolta: “Si aquelles persones que també estiguin transitant el dol com tu et faciliten parlar de la persona que ja no hi és o plorar (si ho necessites), és possible que tinguis més ganes de celebrar les festes amb aquestes persones”.
El paper dels acompanyants
A més, també posa sobre la taula el paper dels acompanyants: “Són persones fonamentals que et poden donar l’ajuda i el suport necessaris pe superar aquests dies i viure aquests moments amb més tranquil·litat o seguretat”. I, en aquest sentit, recorda que cal evitar frases com: “Alegra’t que som a Nadal”, “Hem d’estar contents i feliços” o “Ho hem de fer per aquesta persona que ja no hi és”.