Ja hi ha data per a la inauguració del museu de les cases barates del Bon Pastor. Serà l’11 de març quan el Museu d’Història de Barcelona obrirà al públic aquest nou espai museístic dedicat a l’habitatge de la ciutat. L’equipament està situat a l’illa de cases ubicada entre els carrers de Barnola, Tàrrega, Bellmunt i Claramunt. Els treballs per rehabilitar-les van començar el gener del 2022 i s’han impulsat a través del Pla de barris. La inversió ha estat de 2,3 milions d’euros.

El museu explicarà la història de l’habitatge

El projecte ha consistit a transformar 16 habitatges que s’han distribuït en diferents espais: quatre són cases museu, quatre més es destinen a espais expositius i les altres vuit es faran servir per a altres serveis vinculats al museu o a equipaments de barri (arxiu, sala d’actes i de reunions, espais de treball…). Els veïns, mitjançant l’Associació de Veïns i Veïnes del Bon Pastor, participaran en la gestió del museu de manera comunitària juntament amb el districte de Sant Andreu i el MUHBA.

Les cases del museu han recuperat l’aspecte original

La rehabilitació dels habitatges s’ha fet respectant la imatge interior i exterior original de les cases, que són del 1929 i que han esdevingut un testimoni de l’arquitectura popular del segle XX. Es podrà veure com era la distribució de cada casa: tres dormitoris, un espai de cuina menjador i un pati amb coberta amb el lavabo i l’eixida.

Per fer aquesta transformació, des de fa una dècada d’anys que el MUHBA treballa amb els veïns per recopilar tot el mobiliari, objectes i documents i materials que s’ha trobat a les cases barates. Tot això ha servit per nodrir el museu.

Una manera de viure que desapareix

El procés de reallotjament dels inquilins de les cases barates del Bon Pastor arriba a la seva fi. El novembre del 2022 ja es va fer l’entrega de claus de la quarta fase i 47 famílies ja es van traslladar als immobles i després ho han fet 44 més. Amb això es dona per acabada la recol·locació dels veïns, que va començar el 2006 amb l’entrega dels primers pisos. En total, s’han fet 754 habitatges.