A l’illa de 16 cases barates del Bon Pastor que es conservarà com a museu s’hi ha sumat un segon grup d’habitatges que també se salvaran dels enderrocs. Segons ha pogut saber ‘betevé’, l’illa de 16 habitatges compresa entre els carrers d’Ardèvol, Tàrrega, Bellmunt i Claramunt també es conservarà, tot i que encara està pendent definir-ne els usos amb els veïns.

Mantenir totes dues illes permetrà preservar també la fisonomia del carrer de Barnola, enmig de totes dues illes. Es tracta d’un espai molt característic d’aquest antic barri de cases barates, que els veïns omplien de vida com una extensió dels seus habitatges.

Conservar al màxim la imatge dels habitatges

Aquest divendres es lliuren les claus dels nous habitatges públics que han de substituir les cases barates del Bon Pastor. En total s’hauran construït 754 pisos per als afectats urbanístics. Les cases barates del Bon Pastor no desapareixeran de la memòria del barri. Una part es rehabilitarà amb el màxim respecte per conservar la imatge interior i exterior del conjunt d’aquests habitatges, construïts el 1929 i que són testimoni de la història de l’habitatge del segle XX.

Un museu i equipaments per al barri

Està previst que a principis del 2023 l’illa de cases compresa entre els carrers de Barnola, Tàrrega, Bellmunt i Claramunt passi a ser un museu. Els treballs, que s’impulsen a través del Pla de barris, suposen una inversió de 2,3 milions d’euros. L’Associació de Veïns i Veïnes del Bon Pastor participarà en la gestió comunitària d’aquest museu amb el districte de Sant Andreu i el MUHBA.

Aquest projecte preveia transformar 16 habitatges que es distribuiran en diferents espais: quatre es convertiran en cases museu, quatre més es destinaran a espais expositius i els altres vuit seran per a la resta de l’espai museïtzat i equipament de barri (arxiu, sala d’actes, sales de reunions, espais de treball i espais d’aula).

Ara s’hi sumen 16 habitatges més, situats tot just a l’illa del costat i el carrer que els connecta. L’Ajuntament de Barcelona ja ha avançat que el futur ús d’aquests espais està encara per definir però el dibuixarà també juntament amb els veïns del Bon Pastor.