Si es vol explicar l’evolució de l’habitatge a la Barcelona contemporània, una parada obligada és el conjunt de les cases barates del Bon Pastor. Conscient de la força relatora d’aquests habitatges, el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), amb la col·laboració estreta dels veïns, ha decidit impulsar la museïtzació de 16 de les cases, construïdes el 1929. El futur equipament recrearà les construccions en quatre períodes: l’origen, la postguerra, les remodelacions dels anys setanta i la darrera casa habitada (des de l’any 2000 fins a l’actualitat).

El conjunt que es preveu museïtzar està format per 16 habitatges a l’illa compresa entre els carrers de Tàrrega, Claramunt, Bellmunt i Barnola. A quatre de les cases s’hi faran recreacions per veure com les cases barates han evolucionat al llarg dels anys; quatre més seran espais expositius on s’explicarà la història de l’habitatge a Barcelona, i les vuit cases restants s’habilitaran com a equipament per al barri i com a instal·lacions del museu. En el plenari municipal de març es va aprovar definitivament el Pla especial urbanístic per regular aquest nou equipament.

Mobles donats pels veïns

Joan Roca, director del MUHBA, agraeix molt especialment la col·laboració dels veïns en el projecte: “La seva col·laboració ha estat tan íntima que es pot dir que ells són part del projecte”. De fet han donat 1.600 estris i objectes dels quals han de fer selecció per poder recrear les antigues construccions. La primera de les cases serà una recreació de la casa original del 1929, en la segona es recrearà l’època de la postguerra als anys cinquanta, en una tercera es podran veure les remodelacions dels anys 70 i, finalment, hi haurà un exemple de com eren les darreres cases habitades des de l’any 2000 fins a l’actualitat. El museu vol ser una realitat a partir del 2020-2021. Actualment Barcelona Infraestructures Municipals (BIMSA) treballa en la redacció del projecte.

Plaça de Vilabesòs

A l’entrada d’on s’ubicarà el futur museu hi ha una placa on es pot llegir el nom de plaça de Vilabesòs. Un nom proposat per l’associació de veïns que ret homenatge a la revista educativa editada durant la República pels infants del barri que estaven escolaritzats al centre Bonaventura Carles Aribau.