El barri del Bon Pastor deixa definitivament enrere aquest divendres una part molt significativa de la seva història: amb l’entrega de claus dels nous habitatges públics, corresponents a la quarta fase d’obres, les últimes 93 famílies que encara residien en cases baixes abandonaran en breu les seves llars. S’acaba així amb una manera de viure que s’ha perllongat 93 anys, i gairebé sempre convivint amb humitats i altres greus deficiències.

Dues de les promocions d’habitatges ja estan a punt per accedir-hi a viure, i la tercera, segons els veïns, ho estarà properament. La quarta fase també inclou dos edificis nous més i la reurbanització de l’entorn

Els veïns esperen amb candeletes el trasllat

Els darrers inquilins de les cases barates compten els dies per viure als nous habitatges. Amb les claus a la mà tindran un parell de mesos per fer capses de mudança. De cases unifamiliars de menys de 40 metres quadrats es traslladaran a habitatges plurifamiliars que van dels 60 als 90 metres quadrats i amb aparcament soterrani. Els nous edificis es troben entre els carrers de la Tallada, Biosca, Sant Adrià i passeig de Mollerussa. 

A més de les noves edificacions, aquesta quarta fase ha anat acompanyada de la urbanització de tot l’espai públic. Els veïns han pogut intervenir en la creació de 14.000 metres quadrats de zona verda amb nou enllumenat LED, sistemes de drenatge sostenible i nou mobiliari urbà. També s’ha fet una illa que acull una plaça central, nous espais per a jocs infantils i un àrea de pícnic.  

Més de 15 anys en procés de transformació

El 1998 els veïns van iniciar les converses amb l’Ajuntament per remodelar aquesta zona del barri. No va fer-se efectiva, però, fins al 2005 que va començar la primera fase i, un any després, ja es van lliurar els primers 152 pisos nous. La segona fase va finalitzar l’any 2010, amb l’entrega de 190 pisos més, i la tercera va concloure el 2017, amb 167 habitatges. En aquesta quarta fase, amb la creació dels cincs edificis, es lliuraran 224 pisos

En total s’hauran de construït 754 pisos per als afectats urbanístics. Segons el conveni signat entre l’associació de veïns del Bon Pastor i l’Ajuntament de Barcelona el 2003, els habitatges sobrants d’aquesta quarta fase aniran destinats als desdoblaments familiars i la resta per als veïns del Bon Pastor. Quedarà pendent una cinquena fase més urbanística que preveu eliminar el desnivell existent entre el barri i la cota superior de la llosa de la ronda del Litoral amb la qual limita el barri i on es troben diversos equipaments esportius.