La Guàrdia Urbana va multar aquest dimecres una dona que penjava llaços grocs a l’intercanviador de la plaça de Catalunya. La notificació, que li van lliurar en mà, especifica com a motiu “llençar papers o escombraries o embrutar l’espai”, però no concreta la quantitat que la sancionada, Elisabet Sitges, haurà de pagar.

Els fets van passar aquest dimecres a les cinc de la tarda, quan Sitges estava penjant llaços grocs, una acció que assegura que fa cada dia tant a l’intercanviador de la plaça de Catalunya com al funicular de Montjuïc. Segons Sitges, els agents li van dir que no ho fes davant seu, una ordre a la qual va respondre que la seva actuació s’emparava en la llibertat d’expressió. Sitges assegura que va advertir els agents que portaria el cas als mitjans i al Síndic de Greuges i que ells li van respondre que eren “coaccions i amenaces”. L’Ajuntament assegura que, abans de sancionar-la, els guàrdies urbans la van advertir i li van demanar que deixés de penjar llaços.

L’ordenança municipal prohibeix penjar cartells, adhesius o altres elements a l’espai públic, si no es fa en llocs habilitats, i és emparant-se en aquesta normativa que la Guàrdia Urbana va actuar. Sitges, però, ha presentat queixes per correu electrònic a l’Ajuntament de Barcelona, als Mossos d’Esquadra i al Síndic de Greuges, a les quals diu que encara no ha obtingut resposta.

El govern municipal, per la seva banda, assegura que amb la modificació de l’ordenança del civisme volien despenalitzar accions com aquesta o com penjar cartells a la via pública, sempre que no es fes amb ànim lucratiu. Tot i això, el tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, ha puntualitzat que “seguiria estant prohibit però almenys no se sancionaria les persones que fan aquest tipus d’accions”. Asens també ha retret als partits de l’oposició que no els donessin suport per tirar-ho endavant.

El de l’Elisabet, però, no n’és el primer cas. Preguntada per les instruccions que s’havien donat a la Guàrdia Urbana en aquest sentit, l’alcaldessa, Ada Colau, va assegurar en el ple del mes de febrer que no s’ha donat cap ordre als agents. Tot i això, va remarcar que no es pot demanar a la policia que eviti fer complir la normativa vigent.