En la confirmació del processament, Llarena ja apuntava la possibilitat de rebaixar l’acusació a sedició o a conspiració a la rebel·lió. Ara, en un escrit remès al tribunal alemany assegura que se’ls pot acusar de rebel·lió perquè hi va haver violència durant els dies previs i al mateix 1 d’octubre. Ara bé, recorda que, en la legislació espanyola, són les acusacions de la causa, és a dir, la fiscalia, l’advocacia de l’Estat i VOX, les que fixen els delictes pels quals seran jutjats Puigdemont i la resta de processats. En aquest sentit, no descarta que aquestes rebaixin les peticions i puguin acusar Puigdemont de sedició, delicte amb una pena de 15 anys de presó.

Llarena divideix la causa per accelerar el primer judici

Paral·lelament, el jutge instructor accelera els tràmits perquè el judici contra el procés es pugui celebrar aquesta tardor. Per això, ha dividit la causa en dues peces separades, de manera que n’hi ha una de principal amb tots els processats que estan a disposició de la justícia, i una altra amb les set persones que estan a l’estranger, és a dir, Carles Puigdemont, Toni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret, Clara Ponsatí, Marta Rovira i Anna Gabriel. La decisió prové d’una petició de la fiscalia que no vol que les ordres de crida i cerca que han d’estudiar diversos tribunals europeus dilatin el procés i endarrereixin el judici, que es preveu per a aquesta tardor.

Això vol dir que els 18 processats que estan a disposició de la justícia, ja sigui en presó preventiva o en llibertat provisional, i que estan acusats de rebel·lió, malversació de fons públics i desobediència, seran els primers que s’asseuran al banc dels acusats. El judici es podria celebrar sense Carles Puigdemont.