El cap del Servei de Microbiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola, pronostica que aquest Nadal serà encara “diferent” als d’abans de la pandèmia però tindrà “menys restriccions que l’any passat”. Serà clau, diu, que “malgrat les infeccions creixin, la gravetat de les hospitalitzacions no ho faci en paral·lel”. “Estem en un equilibri delicat en què hi ha tres grans factors: la vacunació, les mesures d’autoprotecció i l’alta transmissió de la variant delta”, subratlla.

Partidari de l’ús del passaport de la covid-19

Les mesures no farmacològiques, com la mascareta, la distància i la ventilació, seran clau per mantenir el virus a ratlla les properes setmanes, diu Pumarola. Ara bé, també poden ajudar a contenir-lo altres mesures com l’ampliació de l’ús del passaport de la covid-19 a més àmbits: “S’està debatent si cal utilitzar-lo o no. Jo personalment crec que sí”. De fet, altres membres del comitè assessor de la covid-19, com Salvador Macip o Juan Pablo Horcajada, també en són partidaris.

“Sobretot ingressen els no vacunats”

Pumarola també s’ha referit al perfil de les persones que ingressen ara mateix amb covid-19, que són “molt poques i, sobretot no vacunades”. “Les persones vacunades que ingressen solen ser persones grans amb comorbiditats i que fa més de sis mesos que es van vacunar”, concreta. “A més, no solen ingressar a l’UCI”, afegeix. Pumarola destaca l’evidència de la importància de vacunar-se i de fins a quin punt les vacunes protegeixen d’emmalaltir de manera greu de la covid-19.