Unes 500 persones, segons la Guàrdia Urbana, s’han sumat a la concentració convocada per l’entitat Catalunya Suma aquest diumenge, 22 de gener, a la plaça de Sant Jaume. Han reivindicat “els valors constitucionals” i criticat el Govern espanyol per “falsedats” i “la seva submissió al separatisme”. La cita s’ha replicat un dia després de la multitudinària manifestació celebrada un dia abans a Madrid, que va aplegar milers de persones.

Fins ara, una setantena d’entitats s’han adherit a la iniciativa. Sota el lema “Espanya no es ven, no al xantatge separatista”, han mostrat el seu suport a la cúpula del Poder Judicial i defensen la igualtat de tots els espanyols davant la llei. A l’acte, s’hi han sumat els líders municipals de Ciutadans, el Partit Popular i Valents.

Javier Megino, president de Catalunya Suma, ha criticat que “la governabilitat d’Espanya està supeditada i submisa al separatisme i els hereters del terrorisme”, en referència als partits catalans i bascos que tenen representació al Congrés dels Diputats. Després de la concentració a Madrid i a Barcelona, espera que no s’acabi aquí i que se segueixin replicant més actes en altres punts de l’estat. “Volem que es respecti la legalitat i que no es vengui la nostra pàtria”, ha afegit.

Valents arremet contra Pedro Sánchez

La candidata a les eleccions municipals del 2023 de Valents, Eva Parera, ha lamentat que la seva fos l’única formació política catalana que va estar present a la manifestació del dissabte a Madrid. Ha acusat l’executiu de Pedro Sánchez de no posar cap impediment perquè es torni a repetir a Catalunya un nou 1-O: “El Govern està tendint una catifa vermella als independentistes per tornar-ho a fer”, ha declarat, tot i que ha remarcat que la societat no en permetrà un altre.

El PP acusa Sánchez de degradar la democràcia

El líder municipal del PP, Josep Bou, qui també va estar present dissabte a Madrid, ha recordat que hi són “per defensar l’estat i la nació” i que ha de ser la societat civil que prengui el protagonisme en aquestes concentracions. Ha criticat durament al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, a qui ha acusat d’estar actuant “en contra d’una majoria de catalans perquè pacta amb els nacionalistes catalans”. En aquest sentit, creu que “hem deixat de ser una democràcia plena perquè les institucions no s’han respectat”.

Bou i Sierra, aclamats al balcó de l’Ajuntament

Un dels moments destacats de la concentració s’ha donat quan el president del Grup Municipal de Ciutadans, Paco Sierra, i i el líder municipal del PP, Josep Bou, han sortit junts al balcó de l’Ajuntament per mostrar una bandera d’Espanya. Tots dos han estat aclamats pels concentrats a la plaça de Sant Jaume.