Montserrat Trueta va fundar la Fundació Síndrome de Down l’any 1984, conjuntament amb el seu marit, el polític català Ramon Trias Fargas. Tots dos havien tingut quatre fills, el petit dels quals, Andy, amb síndrome de Down. Quan el seu fill petit va néixer, Trueta “va acceptar el diagnòstic però no el pronòstic descoratjador que el va acompanyar”. Per això, es va posar en contacte amb diversos professionals, per tal d’aconseguir que el seu fill i altres nens amb aquesta síndrome tinguessin el millor desenvolupament possible.

La fundació es va convertir en una entitat sense ànim de lucre pionera a l’estat espanyol. Montserrat Trueta va decidir posar a l’abast d’altres famílies els coneixements que havia anat adquirint a través del seu fill Andy. Va crear un centre que s’ha convertit en una referència que lluita per la total inclusió en la societat de les persones amb síndrome de Down i altres discapacitats intel·lectuals. Fins ara, Trueta continuava sent la presidenta de la fundació, que actualment dirigeix la seva filla, Katy Trias.

La lluita de la Montserrat era aconseguir que el seu fill pogués ser el més autònom possible. Des de fa 15 anys, l’Andy viu amb la seva parella i treballa en una empresa ordinària. El pròxim 16 de maig té previst presentar el seu llibre de memòries i reflexions, titulat ‘Ignorant la SD’.

Trueta va néixer a Barcelona però va passar la infància i part de la joventut a Oxford, a l’exili, on va començar els estudis de biologia, però els va abandonar després de casar-se el 1954 amb el polític Ramon Trias Fargas, amb qui es va traslladar a viure a Barcelona.