El conegut com el violador de la Verneda, Gregorio Cano, ha sortit de presó després de 20 anys de condemna però sense estar rehabilitat. Segons els informes penitenciaris, i segons ha pogut saber betevé, el motiu per considerar que té un alt risc de reincidència i per ordenar-ne la vigilància no invasiva és el consum de drogues durant els permisos penitenciaris.

Gregorio Cano ha estat 20 anys a la presó —la pena màxima que estableix el Codi penal— i n’ha sortit aquest dijous, malgrat haver estat condemnat a 167 anys de presó per 15 violacions i dos intents més. Ha sortit de centre penitenciari de Brians 2, però continuarà estant vigilat, ja que la fiscalia n’ha ordenat als Mossos d’Esquadra una “vigilància no invasiva” perquè els informes penitenciaris consideren que no està rehabilitat.

El motiu principal és el consum de drogues i no pas per haver comès o intentat cometre una nova agressió sexual. Segons el director del servei d’Andrologia de la Fundació Puigvert, Eduard Ruiz-Castañer, el consum de tòxics està molt relacionat amb la reincidència. Ha explicat que n’augmenta la probabilitat perquè inestabilitza emocionalment i altera la percepció de la realitat. Dos riscos que, segons Ruiz-Castañer. “en perfils psicològics complexes seria molt més fàcil caure en la reincidència”.