(ACN) El cap de la Comissaria General de Recursos Operatius dels Mossos d’Esquadra, Miquel Hueso, ha demanat aquest divendres que es mantinguin els projectils de “foam” com a eina dels efectius d’ordre públic. “És l’únic que ens permet mantenir la distància amb els manifestants quan hi ha atacs a la línia policial”, ha declarat Hueso a la Comissió d’Estudi del Model Policial del Parlament.
Altres comandaments han asseverat que estan buscant càmeres per incrustar a les escopetes per millorar la traçabilitat dels projectils, però que no troben aquesta tecnologia al mercat. El comissari de la Prefectura de Policia, Eduard Sallent, ha assegurat que el model de contenció a distància “està en crisi” i que cal una actualització tecnològica per preservar-lo.
“El manifestant que busca el desordre no s’aparta, no deixa fer la feina a la policia”
Sallent ha estat el primer a comparèixer i ha exposat l’evolució dels episodis de desordres públics a Catalunya, des del setge del Parlament del 2013 i les protestes pel Pla Bolonya a les manifestacions de l’independentisme i els aldarulls arran de la detenció de Pablo Hasel. I ha utilitzat aquesta seqüència per explicar que els desordres s’han intensificat, s’han sofisticat i han evolucionat cap a un model de contacte amb la línia policial, cosa que posa en tensió el sistema actual de gestió del desordre des de la distància i el diàleg.
“Actualment, el manifestant que busca el desordre no s’aparta, no deixa fer la feina a la policia, sinó que busca el xoc per neutralitzar la seva mobilitat”, ha afirmat Sallent. “La distància està en crisi”, ha afegit el comissari.
En aquest sentit, el cap de la Comissaria General de Recursos Operatius dels Mossos d’Esquadra, Miquel Hueso, que ha comparegut després de Sallent, ha demanat que es mantinguin els projectils de “foam” com a eina dels efectius d’ordre públic: “Des que es van eliminar les pilotes de goma el 2013, el ‘foam’ és l’únic que ens permet, quan hi ha aldarulls, mantenir la distància amb els manifestants”, ha argumentat el comandament.
Millores de traçabilitat amb càmeres incrustades
L’altra qüestió que ha estat objecte de debat a la comissió han estat les millores de traçabilitat. “Els puc assegurar que som els més interessats a saber què ha passat. Volem saber què ha passat, quan, on, com, qui, qui va donar la ordre, qui la va executar… en definitiva, volem saber-ho tot. Volem disposar d’una fotografia real i fidedigna dels fets”, ha exposat el cap de la Divisió Tècnica de Planificació dels Mossos, Josep Antoni Saumell.
Abans que ell, també havia parlat de la qüestió Antoni Sánchez, que ha demanat càmeres incrustades a les escopetes que disparen “foam”. “Ens permetria comptabilitzar el nombre de trets, saber l’hora exacta de cada tret, conèixer la geolocalització de cada agent i de cada tret”, ha detallat.