sant joan 2022 barcelona

Un home mort per arma blanca i una temptativa d’homicidi a dues persones sense llar han estat dos dels incidents més greus de la nit de Sant Joan 2022 a Barcelona. La víctima mortal és un home de 41 anys que ha patit un apunyalament al carrer de Lleida, a prop de la Ciutat del Teatre. A més, una dona que dorm al ras ha estat ruixada amb líquid inflamable a l’avinguda de Drassanes i ha patit cremades a la cara, igual que el company amb qui dormia. Tots dos han pogut anar pel seu propi peu per ser atesos pels serveis mèdics. També hi ha hagut dos avisos per agressions sexuals a la ciutat: un s’està investigant si ho és i l’altra no s’ha pogut contactar amb ningú després.

Ara per ara, els Mossos d’Esquadra s’han fet càrrec de la investigació de la mort per arma blanca. Els agressors van fugir corrents del lloc dels fets, tal com ha detallat el tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle.

Dues possibles agressions sexuals

El regidor ha fet balanç dels successos de la nit, en què hi ha hagut un total de 14 detinguts: nou per furt, dos per violència de gènere i tres per robatori amb violència i abús sexual. Malgrat tot, Batlle ha celebrat la “nit tranquil·la des del punt de vista dels focs“. Només s’han produït incendis en alguns contenidors i algun vehicle pels petards o coets llançats.

En total, la Guàrdia Urbana de Barcelona ha rebut dues trucades per agressió sexual. En un cas, quan els agents van desplaçar-se al llocs dels fets, no van trobar ningú i no van poder-ho corroborar. En el segon, s’està investigant. A banda, hi ha hagut un abús sexual i un robatori amb violència i intimidació pels qual s’han detingut tres individus.

Balanç del dispositiu de Guàrdia Urbana

Prop 800 agents han treballat en el dispositiu desplegat per la Guàrdia Urbana la nit de Sant Joan. S’han rebut 2.106 trucades, 400 més respecte de les de l’any passat, que van ser 1.700. La major part de les denúncies han estat per vendre alcohol al carrer i per incompliment de la normativa. També s’han fet diverses intervencions per baralles i agressions. Al llarg de la nit s’han inspeccionat 9 locals de concurrència pública i 2 guinguetes, i hi ha 21 investigats en casos de furt.

Pel que fa a les dades de trànsit, s’han reportat 13 accidents amb ferits i 25 controls d’alcoholemia positius.

Sant Joan a la Barceloneta

Un any més el barri de la Barceloneta ha esta el principal accés a les revetlles de la platja. Per intentar garantir el descans dels veïns, la Guàrdia Urbana de Barcelona havia col·locat tanques als accessos del barri, per evitar la circulació a l’interior de la Barceloneta en marxar del litoral barceloní. Tot i així s’han registrat 32 incidents, entre altres, 3 per robatoris amb violència i intimidació, 3 per agressions, 2 agresssió sexual, 1 abús sexual i 1 per molèsties en l’espai públic.

Tant la Guàrdia Urbana com els Mossos d’Esquadra han obert diligències per esclarir aquests fets.

Una nit amb pocs incidents a la resta del territori català

El secretari general d’Interior, Oriol Amorós, ha assegurat aquest divendres que la revetlla de Sant Joan ha tingut “pocs incidents”. El telèfon d’emergències 112 ha rebut 5.600 avisos, el que representa un 7% més respecte l’any passat. De les trucades rebudes, 2.900 han estat relacionades amb incendis en contenidors urbans per actes incívics o per petits incendis en vegetació en via pública. “No hi ha hagut grans situacions provocades per la revetlla”, ha destacat Amorós. Fins les 8h d’aquest divendres, els Bombers han rebut 900 avisos, 663 s’han derivat en actuacions.