A dos quarts de nou del matí s'ha calat foc, a causa d'un curtcircuit, a la sala de màquines del vaixell pesquer L'Escandall. Un dels quatre pescadors que hi havia a bord s'ha llançat de seguida a l'aigua i ha acabat morint. Era el més jove, tenia 24 anys. Els altres tres tripulants han estat rescatats, un d'ells amb cremades de segon grau, per la primera nau que s'hi ha pogut acostar, el Mar Vella. JOSÉ MANUEL JUÁREZ, patró major de la Confraria de Pescadors de Barcelona "Lo único que sabemos es que ha habido un incendio en la sala de máquinas y que rápidamente se ha propagado por todo el barco. Se han subido a lo más alto del barco, de la tordilla, y el más joven y con menos experiencia, preso del pánico por llamas, se ha tirado al agua y por desgracia es el que ha fallecido." 12 pesquers han deixat de pescar per ajudar en les tasques de rescat de l'embarcació que s'ha cremat. Després han acompanyat el vaixell de Salvament Marítim, que transportava el cos del jove pescador mort fins al port. Allà els esperaven els pescadors, familiars i els serveis d'emergència. El patró major de la Confraria de Pescadors ha confirmat que l'embarcació estava al dia de les revisions tècniques. "Es un barco nuevo, tendrá un máximo de 10 años, un barco teóricamente nuevo y con todo en regla." Mentre ha durat el rescat el port pesquer s'ha tancat per respecte a la família del jove mort. El vaixell incendiat s'ha acabat enfonsant.

L’incendi s’ha produït a 12 milles mar endins en direcció sud-est del port de Barcelona. El vaixell, de nom ‘L’Escandall’, portava a bord quatre tripulants que estaven capturant gambes al calador Serola, on, entre l’octubre i l’abril, els pescadors barcelonins acostumen a capturar les gambes a una profunditat d’unes 320 braces. El vaixell era propietat de Miguel Caparrós Cano, l’actual president de l’Organització d’Armadors de Pesca de Catalunya (OAPC).

Un dels tripulants, un jove pescador peruà de 24 d’anys, ha caigut al mar i ha mort i un altre ha quedat ferit amb cremades de segon grau en incendiar-se el vaixell on treballaven. Salvament Marítim ha desplegat un dispositiu de recerca del desaparegut a través d’un helicòpter i una embarcació. Fins a dotze vaixells pesquers que hi havia per la zona i un vaixell de càrrega que també transitava pel lloc s’han sumat a la recerca.  Capitania Marítima de Barcelona ha posat en marxa un remolcador per mirar d’apagar l’incendi, però el vaixell s’ha enfonsat consumit per les flames.

El Patró Major de la Confraria de pescadors de Barcelona, José Manuel Juárez, ha explicat a BTV que la causa de l’incendi ha estat un curtcircuit que s’ha produït per causes desconegudes a la sala de màquines del pesquer.

Víctima d’una hipotèrmia

El jove hauria mort en llençar-se a l’aigua, pel que sembla, a causa d’una hipotèrmia. El cos de la víctima ha aparegut després de tres hores de recerca per part dels equips de Salvament Marítim, que han rebut l’alarma a dos quarts de nou del matí. Els altres tres mariners han pogut ser rescatats per un pesquer que hi havia a la zona, que els ha traslladat a la costa. El quart tripulant ha desaparegut i tres hores més tard els equips de Salvament Marítim n’han localitzat el cos sense vida. Un dels tripulants rescatats ha resultat ferit amb cremades de segon grau i ha requerit ingrés hospitalari.

Les instal·lacions del port s’han tancat per decisió expressa de l’Autoritat Portuària, que ha volgut preservar així la intimitat de la víctima. Segons José Manuel Juárez, patró major de la Confraria de Pescadors de Barcelona, el vaixell cremat, que s’ha enfonsat quan era remolcat, només tenia 10 anys d’antiguitat i estava en perfecte estat.