L’arquitecte Oriol Bohigas ha mort aquest dimecres de matinada als 95 anys. Deixa enrere un llegat imprescindible per poder entendre la transformació urbanística i arquitectònica de la ciutat de les últimes dècades. Va projectar la gran transformació urbanística que va significar l’obertura de Barcelona al mar i, entre els seus projectes, destaquen la Vila Olímpica i el Port Olímpic, i l’edifici Disseny Hub a la plaça de les Glòries.
La notícia de la mort de Bohigas l’ha confirmada de matinada la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, en una piulada a Twitter, en què recorda que al setembre l’arquitecte va donar el seu fons documental a la Generalitat.
Al costat de Serra i Maragall
A l’inici de la seva carrera, Bohigas es va associar amb Josep Martorell i, després, amb David Mackay, amb els quals va formar l’estudi MBM Arquitectes. Anys després va buscar la complicitat municipal, primer amb Narcís Serra d’alcalde i després amb Pasqual Maragall. Va ser director d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona durant els anys 80 i conseller urbanístic municipal. Durant aquells anys va ajudar a projectar la gran transformació urbanística de la ciutat amb motiu de la celebració dels Jocs Olímpics del 92. També va ser regidor de Cultura del consistori (1991-1994) i impulsor dels Premis FAD.
Una carrera plena de reconeixements
Al llarg de la seva trajectòria, Bohigas va rebre nombrosos premis i reconeixements. Destaquen la Medalla d’Or al Mèrit Artístic de la Ciutat de Barcelona (1986), la Creu de Sant Jordi de la Generalitat (1991), el Premi Ciutat de Barcelona d’Arquitectura i Urbanisme (2001), i el Premi Nacional de Cultura (2011).
Un home preocupat per la cultura del país
A banda de l’arquitectura, Bohigas també va estar sempre vinculat a la cultura del país. Va ser fundador i president del grup editorial Edicions 62 (1975-1992), president de la Fundació Joan Miró (1981-1988) i president de l’Ateneu Barcelonès (2003-2011).