Monument presó de Dones de Les Corts

L’Ajuntament ha donat a conèixer la proposta guanyadora del projecte per construir un espai de memòria de l’antiga Presó de Dones de les Corts. L’objectiu d’aquest conjunt commemoratiu és recordar l‘existència del centre penitenciari, que va estar actiu entre el 1939 i el 1955 i que va suposar l’empresonament de 5.000 dones —moltes d’elles per motius polítics— i l’afusellament d’11 recluses.

El regidor del districte de les Corts, Agustí Colom, ha recordat que “la presó de dones forma part de la memòria negra del districte” i ha reivindicat el paper que han tingut les dones i entitats “per tirar endavant aquest element de reconeixement”. Per la seva banda, el comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, ha assenyalat que el futur monument serà “un espai memorial, que generi intimitat, i que vol ser un homenatge a l’univers penitenciari femení“.

Com serà el monument a la Presó de Dones de les Corts?

L’espai commemoratiu se situarà al xamfrà dels carrers de Joan Güell i Europa. Els tòtems que hi ha actualment en aquesta cantonada seran el suport commemoratiu del projecte. Com a novetats, el terra es pavimentarà amb peces de basalt i s’afegirà un monument minimalista, format per sis grans pedres d’esculleres procedents de diversos orígens de la península. A més, s’hi inclouran inscripcions que estaran gravades al terra i lligades a cadascuna de les pedres i que recolliran informació històrica sobre el que va ser la presó de dones durant el franquisme i informació sobre la procedència de les pedres.

El projecte preveu que el monument sigui un espai de pas obert a tothom que serveixi per endinsar els vianants en la realitat del que va representar i el que es va viure dins la presó. Alhora, es delimitarà el perímetre de la presó amb xapa gravada a la vorera i amb pintura a la calçada.

Aquesta proposta guanyadora ha estat elaborada per la professora de belles arts de la Universitat de Barcelona Núria Ricart, l’arquitecte Jordi Henrich i l’historiador i coordinador del projecte Memòria presó de les Corts, Fernando Hernández Holgado.

Les obres començaran previsiblement el gener de l’any vinent i duraran sis mesos. El cost de l’execució del projecte serà de 202.696,04 euros i estarà finançat pel Comissionat de Programes de Memòria i el districte de les Corts.

Cinc projectes a concurs

Hi ha hagut cinc propostes que s’han presentat al concurs per elaborar el projecte del monument a la Presó de Dones de les Corts. El jurat n’ha valorat el contingut artístic, la consideració de la memòria de les preses i víctimes, la limitació en l’ús de tecnologies, l’impacte a l’entorn urbà i la viabilitat per dur a terme el projecte.

El procés participatiu es remunta al 2013

La proposta guanyadora dona resposta al procés participatiu ciutadà que es va engegar el 2013 amb la Plataforma per al Futur Monument a la Presó de Dones de les Corts.