Els grups que participin en el concurs hauran d’estar formats com a mínim per una persona que sigui arquitecta o urbanista i una altra llicenciada en Belles Arts. En la primera fase del concurs se seleccionaran cinc equips que hauran de desenvolupar una proposta bàsica. Els guanyadors els escollirà un jurat format per tècnics de les diferents àrees i del districte i representants del grup promotor Monument Presó de Dones de les Corts, i tindran un pressupost de 30.250 € IVA inclòs per desenvolupar el projecte.

Actualment, un centre comercial ocupa l’espai on antigament hi havia la presó. La intenció del consistori és situar el monument a l’entorn del xamfrà nord-oest dels carrers de Joan Güell i Europa.

Les reivindicacions ciutadanes per recuperar la memòria històrica de la presó

Aquesta iniciativa de l’Ajuntament dona resposta a la lluita de la societat civil, que des de fa anys reivindica la  memòria històrica d’aquesta presó. Entre el 1939 i el 1955, el franquisme hi va empresonar moltes dones per motius polítics en aquest espai i 11 d’elles van ser afusellades al Camp de la Bota.

Des del 2013 que la societat civil, formada per expreses, familiars, entitats i associacions de dins i fora del districte s’organitza per construir un monument per homenatjar les preses d’aquesta Presó de les Corts. Finalment, el 2016 l’Ajuntament va anunciar que obriria un concurs per escollir un memorial.