El menjador social de l’Hospital Sant Rafael es va posar en marxa l’any 2010 a iniciativa de la Congregació de les Germanes Hospitalàries que gestiona el centre. Forma part de la Xarxa de Serveis Socials de Barcelona i ofereix un àpat diari a 24 persones. El menjar és el mateix que se serveix a l’hospital i al personal del centre i un equip de voluntaris externs el reparteixen de forma altruista. S’ofereix una atenció personalitzada a cadascun dels usuaris de manera que si es detecta algun problema de salut també se li recomana que visiti l’especialista.

Un menjador social dins d’un hospital

La del menjador social Sant Rafael és una experiència pionera d’integració en un entorn sanitari. El gestiona la Congregació de les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús. Van ser elles les que van decidir oferir menjar als qui no tenien recursos. “Sentíem la necessitat que hi havia gent que no tenia per menjar i teníem una planta de l’hospital buida”, explica la Maria del Pilar Cantón, de les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús. És una manera d’optimitzar els recursos, ja que s’ofereix als usuaris el mateix menú que se serveix als pacients i al personal del centre hospitalari.

La col·laboració dels voluntaris

Unes 24 persones en dificultats econòmiques residents a Horta-Guinardó es beneficien cada dia d’aquest menjador social. Són persones derivades per Serveis Socials. També compten amb una treballadora social i amb voluntaris que els ajuden en aquesta tasca.

El menjador social es va fundar el 13 de setembre de l’any 2010. Després de vuit anys d’activitat, des de l’Hospital Sant Rafael valoren molt positivament l’evolució d’aquesta experiència, tant pel servei que s’ofereix com per la implicació dels treballadors del centre i els voluntaris externs que hi col·laboren. Els responsables de la iniciativa esperen que arribi un dia en què el servei no faci falta però, diuen, l’oferiran mentre hi hagi persones que el necessitin.