El Ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat retirar la Medalla d’Or de la Ciutat al rei emèrit Joan Carles I. Hi han votat a favor els grups d’ERC, BComú i Junts per Catalunya, mentre que el PSC, Cs, el PP i Barcelona pel Canvi hi han votat en contra. El tràmit ha donat compliment a la petició que els grups independentistes van fer en un ple extraordinari a finals d’agost, quan el rei emèrit va marxar d’Espanya.

“Avui fem un pas endavant perquè la institució representi la voluntat dels barcelonins”, ha dit Elisenda Alamany (ERC), qui ha dit que “el rebuig a la monarquia és un consens” a la ciutat. Jordi Martí (JxC) ha avisat que “no ens conformem amb això, ens agradaria que retés comptes davant de la justícia”, mentre que Jordi Rabassa (BComú) ha sentenciat que “amb la revocació no es qüestiona la presumpció d’innocència, sinó que es reproven actituds”.

Laia Bonet (PSC) ha expressat “discrepàncies” amb els seus socis de govern perquè la retirada del reconeixement “s’ha de produir, si s’escau, com a resposta a una sentència” condemnatòria contra l’exmonarca. Més contundents han estat la resta de grups. Paco Sierra (Cs) ha acusat els independentistes i el partit de Colau de fer “una mostra d’indignitat i menyspreu” perquè “el que hi ha darrere de la revocació és un atac a Espanya i a les insitutcions”.

“Visca el rei!”

El popular Josep Bou també ha carregat contra BComú, ERC i JxC per fer un “ús partidista” de l’Ajuntament i ha defensat el rei emèrit per haver defensat el règim constitucional. Bou ha conclòs la seva intervenció: “Sent català els dic: Visca el rei!”. El portaveu de Cs, Paco Sierra, hi ha respost amb un “visca!”. BComú també ha votat en contra de retirar la medalla a Joan Carles I. Eva Parera ha avisat que “som en un saló de plens, no en un tribunal. No som jutges, no condemnem ni, molt menys, prejutgem”.

Enèsim reconeixement retirat a Joan Carles I

La revocació de la Medalla d’Or ve justificada per un informe que recull diverses polèmiques del rei emèrit, com ara la participació d’incògnit a una cacera d’elefants a Botswana el 2012, la renúncia de Felip VI a l’herència del seu pare o la seva marxa d’Espanya “de forma opaca” als Emirats Àrabs Units. El document s’ha fet arribar a la Casa Reial (domicili oficial de l’interessat a qui es vol retirar la Medalla) i durant el període per presentar al·legacions no se’n va rebre cap.

La Medalla d’Or no és el primer que l’Ajuntament retira a Joan Carles I. Quan Ada Colau va arribar a l’alcaldia, el 2015, va treure el bust que presidia la Sala de Plens. El 2017 es va canviar de nom la plaça de Joan Carles I (a la confluència de la Diagonal amb el passeig de Gràcia) per la del Cinc d’Oros.