Després de dos anys fent una celebració virtual, aquest 22 de maig del 2022, la Casa Vicens ha recuperat la seva festa presencial dedicada a Santa Rita, patrona dels impossibles. Durant tot el matí els assistents han pogut comprar roses per fer la tradicional benedicció de les flors als jardins de la casa. De fet, qui entrava amb la rosa podia accedir a l’equipament de forma gratuïta.

La tradició de Santa Rita a la Casa Vicens

La Casa Vicens és la primera casa de Gaudí i des del segle XVIII està vinculada a la celebració per venerar Santa Rita. A l’interior dels terrenys que pertanyen a la finca hi havia una deu amb aigües carbonatades i durant el segle XX s’hi va construir una capella que acollia la font. En aquest indret hi havia aleshores una casa de convalescència dels Pares Carmelites Descalços del convent dels Josepets de l’actual plaça de Lesseps. Sorpresos per la ràpida recuperació de les diverses dolències de les persones que bevien aigua de la font, van dedicar l’indret a Sant Rita, patrona de les causes impossibles. L’any 1963, però, es va enderrocar per crear un gran bloc d’edificis.

Tot i que la capella va desaparèixer, la tradició va poder continuar perquè la família Herrero–Jover, que hi va viure des del 1899 al 2007, obrien les portes del jardí per beneir les roses. Tot i això, el culte es va iniciar l’any 1925 amb les transformacions de la casa i del jardí quan es va construir una nova capella dedicada a la santa. L’any 2017 es va obrir la Casa Vicens com a casa museu i des d’aleshores el nous propietaris també van assumir el compromís de continuar amb aquesta tradició.

Recaptació de fons per a Nexe Fundació

La recaptació per la venda de roses va totalment destinada a les activitat d’oci especialitzat que realitzen des de Nexe Fundació, una entitat referent en l’atenció d’infants amb pluridiscapacitat, que s’ubica a la Vila de Gràcia. A més, tothom qui entrava amb la rosa ha pogut accedir gratuïtament a l’equipament.