El suport al moviment feminista ha crescut més d’un 16 % entre els barcelonins des del 2014. Actualment, se situa en un 72,3 %, segons l’Enquesta de Valors Socials del 2021 que realitza l’Oficina Municipal de Dades (OMD). Tot i això, el moviment que més suport rep a Barcelona és el de la defensa dels animals, amb un 92,7 %. D’aquesta manera, la consciència animalista se situa per davant de l’ecologisme, el pacifisme i el feminisme.

Més satisfets amb la vida pròpia

El tinent d’alcaldia responsable de l’OMD, Jordí Martí, ha presentat els resultats d’aquesta setena edició de l’enquesta, juntament amb la Marta Isaach, Cap del Departament d´Estudis d´Opinió de l’OMD. Aquest estudi recull informació sobre qüestions ideològiques, ètiques o d’actitud. De fet, una altra de les dades que destaquen d’aquesta radiografia ciutadana de valors i opinions és que els barcelonins es mostren més satisfets amb la seva vida i li posen un 7,9 de nota mitjana.

En aquest sentit, els aspectes més important per als barcelonins són la família, el desenvolupament personal, els estudis (com a eina de creixement personal) i els amics. La política i la religió segueixen baixant posicions a cada edició de l’enquesta i, actualment, només són molt importants per al 21,3 % i el 9 %, respectivament.

Això sí, segons les conclusions d’aquest estudi, també s’hi detecta una societat cada cop més individualista i allunyada de la vida comunitària. En aquest sentit, Martí ho compara amb “la teoria de les illes”: “Cada cop vivim més en la nostra bombolla, on estem feliços i contents”. Això, però, també provoca “més temors cap enfora per la falta d’implicació en la vessant comunitària i l’espai compartit.”

Les implicacions de la pandèmia

L’enquesta de valors tampoc no s’oblida de la pandèmia. Entre d’altres aspectes, els 1.500 entrevistats han pogut donar la seva opinió sobre el debat entre privacitat i control sanitari. En un context de major individualisme la resposta pot sorprendre: el 79 % es mostra a favor de sacrificar la llibertat en la presa de decisions en favor de les regles imposades pels governs en una situació d’emergència sanitària. També arran de la covid-19 ha augmentat la confiança de la ciutadania en la ciència i la tecnologia per millorar la vida de les generacions actuals i futures.