(ACN) El Mobile Social Congress, el congrés alternatiu que denuncia els efectes de la indústria tecnològica, ha arrencat la seva IX edició amb una performance sobre les conseqüències de l’extracció i explotació de recursos minerals per al sector. A les portes del Mobile World Congress 2024, els activistes han alertat de “la cara més fosca” de la indústria i la “vulneració de drets socials i ambientals” en els processos d’extracció, i han carregat contra “l’oda a la tecnologia i el consumisme” que fomenta el MWC. També han denunciat que la llei europea de matèries primeres fonamentals busca garantir la provisió d’aquests recursos a la Unió Europea (UE), però “no va acompanyada de mesures per garantir el respecte” als drets mediambientals.

Acció reivindicativa a les portes del Mobile

En l’acció reivindicativa a l’entrada del recinte firal de Gran Via, els activistes han simulat el menjador d’un domicili familiar on tres persones estaven utilitzant aparells electrònics com un telèfon mòbil, una televisió o un portàtil. De fons, hi havia set miners simulant l’extracció de minerals i que han anat apropant-se a la família fins al punt que han acabat tots “morts” a terra a causa de l’impacte del procés d’extracció.

“La mineria verda no existeix, ens ho intenten vendre, però no és així: cal ser més estratègics i prioritzar quins sectors realment necessiten aquests minerals i fomentar la reutilització i reciclatge perquè avui encara malbaratem tones i tones de residus electrònics”, ha denunciat en declaracions als mitjans Clàudia Bosch, de SETEM Catalunya.

El Mobile Social Congress, que se celebra a Barcelona coincidint amb les dates del Mobile World Congress, ha arrencat la seva IX edició aquest dilluns i, al llarg de la setmana, acollirà taules rodones, xerrades, jocs familiars i la gravació d’un pòdcast en directe.

Protestes contra la presència d’Israel

No ha estat l’única protesta d’aquest dilluns a les portes del Mobile World Congress. Un grup d’activistes també s’han concentrat contra la presència d’Israel a la fira. Reclamen que els organitzadors actuïn tal com ja van fer amb Rússia pel conflicte a Ucraïna i critiquen que el país de l’Orient Mitjà disposi d’un pavelló sencer per fer negocis mentre està duent a terme un “genocidi a Gaza“.