Foto: Vicente Zambrano

(ACN) Els organitzadors del Mobile World Congress 2023 a Barcelona han confirmat que ni el govern ni les empreses de Rússia estaran presents al congrés que se celebra a Fira de Barcelona entre el 27 de febrer i el 2 de març. No hi haurà ni delegació oficial, ni tampoc pavelló nacional, constaten fonts de la GSMA. Els experts constaten que les sancions internacionals han abocat Rússia a un aïllament tecnològic que es fa evident amb aquesta absència forçada del congrés de telefonia mòbil.

Segon any amb el veto a Rússia

Segons el portal oficial del Mobile, enguany no hi haurà cap empresa russa exposant les novetats tecnològiques. Tampoc no s’esperen representants governamentals. “Seguim les normes i sancions internacionals, les seguim estrictament segons allò que s’ha de sancionar”, detallen des de la GSMA.

No obstant això, sí que hi haurà algunes firmes d’arrel russa, com l’empresa d’antivirus Kaspersky, amb seus a Londres i Moscou.

L’any passat, el saló va començar només uns dies després de la invasió. Rússia tenia un pavelló oficial. L’inici de la guerra va obligar a la direcció del MWC a reaccionar ràpidament sumant-se a la condemna de la guerra i vetant oficialment el país. La decisió no va impedir que firmes com Selecty o Sigma estiguessin agrupades en un estand conjunt sense banderes i amb el nom del país d’origen tapat.

Presència ucraïnesa confirmada al Mobile World Congress

Ucraïna sí que participarà amb una petita delegació governamental encapçalada per Yuriy Matsyk i Liliia Malon, especialistes en tecnologia del govern. També hi haurà un grup d’empreses emergents seleccionades per l’agència de cooperació dels Estats Units.

Entre aquestes impulsen projectes de disseny de publicitat amb programes d’intel·ligència artificial, aplicacions per a adults amb trastorn d’hiperactivitat TDAH o una plataforma de tecnologies financeres per a autònoms i micronegocis.

L’aïllament tecnològic rus a Occident

Les sancions sobre Rússia i les seves empreses han dut el país a un cert grau d’aïllament tecnològic que quedarà patent al MWC. Segons el professor d’EAE Business School, Ángel Barbero, això ha forçat a trobar socis nous a la Xina, Turquia o l’Àsia central.

Els experts també detallen que malgrat el veto oficial, les empreses russes tenen alternatives per aconseguir les novetats que es presenten al saló. “Estan comprant tecnologia occidental a través de canals, diguem-ne, menys oficials o “pirates“, detalla Barbero. Es tracta d’un mercat alternatiu a països que no segueixen les sancions i que revenen la tecnologia a un preu més elevat.

Per la seva part, el professor de la UOC, Antoni Cunyat, destaca que l’absència russa té un impacte menor i secundari pel prestigi del MWC. “Diferent hauria sigut si parléssim de Xina”, subratlla.