“Esclavatge 2.0. De la mina a l’abocador” és el lema de la quarta edició del Mobile Social Congress que se celebrarà en paral·lel al congrés de telefonia mòbil. Laia Fargas, membre de Setem Catalunya, ha explicat aquest dilluns que l’objectiu és denunciar les condicions laborals i els impactes ambientals de la indústria electrònica al llarg de tota la cadena de producció i consum. Des de l’extracció de mines per fabricar els dispositius fins als abocadors on es llencen quan ja no els fem servir.

Suïcidis entre els treballadors del sector a la Xina

Fargas ha citat un informe de l’Economic Rights Institute i Electronics Watch en què es vinculen les condicions de treball i els suïcidis entre els treballadors del sector de l’electrònica a la Xina. S’explica que durant els pics de producció els treballadors d’algunes fàbriques poden arribar a treballar 18 hores seguides i que una eina de pressió per negociar drets laborals és amenaçar amb llevar-se la vida. Aquesta membre de Setem Catalunya, entitat organitzadora del congrés, apunta que a punts d’Europa com Hongria o la República Txeca també es vulneren drets laborals en empreses que fabriquen aparells electrònics.

Ghana, l’abocador més gran del món

Segons Setem, es calcula que a Ghana hi ha 50 milions de tones de residus electrònics que generem anualment a escala mundial. De fet, hi ha dades que es tracta del país més contaminat del món, al sòl del qual ja no es pot produir. Impactes ambientals tan greus com aquests són els que es volen denunciar des del Mobile Social Congress, que se celebrarà al Pati Manning els dies 26 i 27. En aquest espai s’hi faran conferències i tallers, molt enfocats a divulgar un ús més sostenible dels aparells.