(ACN) L’epidemiòleg Oriol Mitjà ha dit aquest dimarts al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que la Generalitat hauria d’haver pres mesures diferents per reduir els contagis de covid. Així, per exemple, veu més necessari i efectiu fer tests d’antígens massius als grans festivals o concerts de música que no pas reduir l’horari de l’oci nocturn. Segons Mitjà, no hi ha dades científiques que afirmin que la limitació d’horaris disminueix les interaccions o els contagis. També considera que no calia prohibir els espais a l’aire lliure dels locals d’oci nocturn.
Mitjà ha declarat com a testimoni davant la sala contenciosa-administrativa del TSJC a proposta de la patronal de l’oci nocturn FECASARM en relació amb un recurs contra el tancament del sector el juliol del 2020. Fa uns dies va declarar per escrit en el mateix cas el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, aleshores secretari de Salut Pública. Mitjà, que ara és membre del Comitè Científic Assessor de la Generalitat, ha admès les discrepàncies amb les polítiques contra la covid seguides pel govern. A més, ha recordat que un estudi fet a França mostrava un increment dels contagis de dues vegades als bars, 1,3 als gimnasos, 1,2 cops a les llars d’infants i 1,1 a l’oci nocturn. També ha explicat que s’han detectat brots en corals, plantes de processament de carn, oficines, residències i casaments.
De les prop de 60 preguntes proposades per la FECASARM, el magistrat només n’ha autoritzat 13 de la patronal i dues de la Generalitat. De fet, aquestes dues últimes pretenien posar en dubte l’expertesa de Mitjà en l’àmbit del control d’epidèmies, però l’epidemiòleg ha fet valer el seu currículum i experiència laboral i científica per defensar la validesa dels seus arguments. A més, Mitjà és actualment assessor del govern en la lluita contra la covid.
Més contagis en l’àmbit familiar, segons la FECASARM
La FECASARM també ha aportat a la causa dos informes pericials que avalarien la poca eficàcia del tancament de l’oci nocturn. Una consultora experta en hostaleria, Linkers, amb seu a Madrid, ha comparat les dades de contagis i les restriccions imposades en diverses comunitats autònomes entre juliol del 2020 i gener del 2021. Segons aquesta pericial, com més restrictives van ser les mesures contra la restauració i l’oci nocturn, més van empitjorar les dades epidemiològiques. A més, conclou que la principal font de contagis van ser les reunions familiars, amb un 74 % de l’origen dels brots i un 68 % dels contagis, mentre que la restauració va aportar un 3 % dels contagis i l’oci nocturn un 1 %. Així, segons l’informe, Catalunya va ser una de les comunitats amb pitjors dades epidemiològiques, tot i ser la més dura en restriccions al sector.
D’altra banda, una pericial de la consultora en bioseguretat Siexein afirma que des del maig del 2020 es podien implantar equips de desinfecció d’aire i superfícies amb un 99,75 % d’eficàcia i tecnologies de monitorització en temps real. Això hauria permès mantenir obert els locals d’oci nocturn o no restringir tant el seu aforament.