A primera vista sembla un datàfon normal, però a sota hi amaga un lector de targetes que en copia el número de compte i el codi de seguretat. Un cop l'estafador té la targeta, en el moment de distracció del client la passa per sota i després fa el cobrament tal com és habitual. Amb aquest mètode, que feia el cambrer d'un restaurant a un centre comercial de la ciutat. es van falsificar, segons els Mossos, 45 targetes, només a turistes. ALBERT ISANT, cap d'Investigació de Patrimoni de Barcelona "Totes. Les 45 van ser falsificades per la mateixa persona en el mateix establiment. Surten periodicament, de tant en tant surt alguna estafa d'aquest tipus però no és una estafa habitual" En l'operació es van escorcollar 4 pisos, 3 al Turò de la Peira i 1 al barri de Sants. Es van requisar datàfons, ordinadors, targetes falsificades i rebuts de llum i d'aigua de terceres persones, que els pagaven a canvi d'una comissió. També pagaven impostos i multes acumulades. A més, les usaven en comerços com bars, perruqueries o agències de viatges. Els propietaris dels establiments eren còmplices i feien cobraments més cars de l'habitual. Entre els 15 detinguts hi ha 11 responsables dels establiments còmplices, que després van quedar en llibertat amb càrrecs, i 4 persones més, que estan a la presó en espera de judici. Es tracta del cambrer i de les 3 persones que feien les falsificacions. En total, la policia calcula que es van falsificar 135 targetes i es van estafar 300.000 euros. Els Mossos creuen que van començar a actuar a principis d'any. Les penes són d'entre 6 i 8 anys de presó. 90 de les targetes es van falsificar als Estats units, l investigació continua oberta per saber qui els passava les dades.

La investigació va començar el deu de febrer quan efectius de la Unitat de Seguretat Ciutadana de la Comissaria de Nou Barris van atansar-se a un pis ocupat on hi havia aldarulls i van localitzar un home, de nacionalitat dominicana, que portava amagades sis targetes de crèdit falsificades. Arran d’aquest fet, el Grup d’Estafes de l’Àrea d’Investigació Criminal de la Regió Policial  Metropolitana Barcelona va assumir la investigació i va comprovar que les targetes eren de ciutadans estrangers que havien vingut de turisme a Barcelona.

Atesos pel mateix treballador

Les víctimes, en tots els casos, havien fet servir les seves targetes en un restaurant d’un centre comercial de Barcelona, lloc on van ser copiades. Els investigadors van esbrinar que tots els clients havien estat atesos pel mateix treballador de l’establiment. Aquest, aprofitava el moment en què els clients pagaven per passar la targeta per un lector especial que estava sota el datàfon i clonar-la. Amb aquest procediment va aconseguir falsificar 45 targetes.

El grup clonava targetes de crèdit de turistes ja que només s’adonaven que s’havien fet càrrecs fraudulents al seu compte quan havien tornat al seu país d’origen i d’aquesta manera dificultaven l’acció policial. Durant la investigació també es va acreditar que, a banda de les targetes de crèdit copiades al restaurant, l’organització criminal investigada rebia informació de targetes clonades en altres països, preferentment als Estats Units. Els investigadors van identificar un total de 135 targetes falsificades.

Després d’aconseguir les targetes, el presumpte falsificador les lliurava a tres dels caps de l’organització que les van utilitzar en 11 comerços de la capital catalana. Entre aquests comerços hi ha agències de viatges, botigues de roba, perruqueries, restaurants i bars musicals. Cal destacar que les despeses que el grup realitzava en aquests establiments era desproporcionada per al volum de negoci habitual dels comerços, fet que va acreditar la connivència dels responsables en la consumació del frau.

Els Mossos van detenir els propietaris o responsables d’aquests establiments per l’ús fraudulent de les targetes. Després de passar a disposició judicial, els detinguts van quedar en llibertat amb càrrecs. La diferència respecte a altres delictes semblants és que els membres del grup també aprofitaven les targetes per pagar tributs municipals, multes i rebuts de subministraments bàsics. L’import total del frau és superior als 300.000 euros.

Als detinguts se’ls imputen delictes de falsificació de targetes de crèdit, tinença d’estris per falsificar, pertinença a grup criminal, coaccions i amenaces. D’edats compreses entre els 23 i els 45 anys, els responsables són de nacionalitat dominicana, equatoriana i colombiana i tenen domicili a Barcelona. Els quatre detinguts van passar a disposició judicial i la Magistrada del Jutjat d’Instrucció núm. 12 de Barcelona, titular de la investigació, va decretar presó per a tots ells. La investigació continua oberta.