Amb el lema “Autodeterminació i llibertat: prou repressió”, l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural han convocat aquest dilluns al vespre concentracions de protesta contra la sentència del judici del procés. A Barcelona, unes 6.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, s’han concentrat a les vuit del vespre a les places de tots els municipis catalans.

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha descrit la mobilització popular d’aquest dilluns com una mostra d'”indignació per la sentència i també molta determinació per defensar els nostres drets fonamentals” i ha celebrat que amb les protestes “el món sap que no acceptem aquesta sentència i que seguim determinats en el nostre objectiu”. “L’objectiu de l’Estat és posar fi al moviment independentista i que renunciem”, ha dit Paluzie, i ha advertit que “des de les entitats de la societat no cedirem i seguirem determinats fins a aconseguir la república catalana”.

Una sentència “dura, injusta i que només busca venjança”

En la lectura del manifest de la concentració, l’actor Jaume Comas ha acusat l’Estat espanyol d’haver comès un “atac sense precedents a la democràcia i la llibertat d’expressió” amb una sentència “dura, injusta i que només busca venjança” contra uns líders independentistes “tancats per defensar els drets fonamentals”. I ha demanat “més unitat que mai” per donar “una resposta política i institucional a l’altura d’aquest moment històric”.

“Ni les amenaces, ni la repressió, ni la violència ni els empresonaments injustos faran desaparèixer el nostre anhel de llibertat”, ha dit Comas, que ha assenyalat l’Estat pel “seu intent barroer de criminalitzar tot un moviment independentista, i associar-lo de manera indigna i vergonyant amb el terrorisme”.

Per això l’actor ha demanat “serenor i tranquil·litat” per participar en les protestes contra la sentència i ha fet una crida a “seguir demostrant que hem estat, som i serem una societat pacífica”. “Malgrat les mentides, tothom sap que la no-violència, el pacifisme sempre han estat la distinció d’aquest moviment”, ha conclòs.

La mobilització ha tingut lloc poques hores després que l’ANC hagi ofert una declaracions per respondre a la sentència. La presidenta de l’entitat, Elisenda Paluzie, s’ha refermat en la lluita per la independència i ha manifestat que “no podem seguir en un estat que vulnera els drets fonamentals”.

També hi hagut una concentració de rebuig a la sentència a les portes de la seu d’Òmnium Cultural, mentre la Junta Nacional de l’entitat s’ha reunit d’urgència a l’interior. Després de la reunió, el vicepresident, Marcel Mauri, ha fet una crida per donar “una resposta col·lectiva” davant d’un Estat que “ha decidit suspendre els drets civils”.