"Volem conveni, conveni volem..." És uns dels crits més repetits i un dels lemes de la manifestació: la lluita per preservar els convenis col·lecius que es troben ara en risc a causa de la reforma laboral. DANIEL GARCÍA "Estamos luchando por nuestro convenio y por el futuro de nuetros hijos pq nos estan dejando con un salario de los años 60, 70 y así no se puede vivir." XAVIER "Avui tot treballador hauria d'estar al carrer per defensar uns drets que ningú ens ha regalat, que els han lluitat els nostres pares, els nostres avui." Treballadors en actiu, els que estan a l'atur i pensionistes, tots a l'una per fer sentir la indignació i reivindicar que s'aturin les polítiques d'auteritat del Govern espanyol i la Generalitat. "De Guindos, sicario, del fondo monetario..." També diversos col·lectius d'afectats per expedients de regulació han participat en la marxa, com els treballadors d'Alstom. DAVID DÍEZ, president del Comitè d'Empresa d'Alstom "Som un de les empreses que està patint en la propia carn les retallaes " Molts càntics i representacions, com aquesta, que simulen un videujoc. AINA VIDAL "Aprofitem el comecocos, els cocos es mengen els fantasmes que els hem representat com la Merkel, el Rajoy i l'Artur Mas." CRISTÒFOL HORTOLÀ "Les coses tenen un punt limit, estem intentant reclamar els nostres drets. El límit està en dir prou, en sortir al carrer, mobilitzar a la gent, i que els treballadors siguin conscients del que està succeint." CARMEN ALJONA "Ja hem tocat sostre. Ja estem molt cansants del joc dels politics." El lema de la bandera sindical és "S'ho estan carregant tot", com a continuació del de l'any passat: "s'ho volen carregar tot..." I aquest és el moment en què la marxa ha acabat el recorregut a la plaça de la Catedral. JOAN CARLES GALLEGO, secretari general de CCOO a Catalunya "Estem al carrer per exigir als governs que canviin les polítiques, cal fer polítiques al servei de la gent, que es reactivi l'economia i que crein ocupació. No sortirem d'aquesta amb subocupació i precarietat , sortirem d'aquesta amb llocs de treball dignes, amb activitats econòmiques competitives que requereixen treballadors formats i qualificats, treballadors amb condicions de treball dignes i condicions de treball que permetin la innovació." JOSEP M. ÀLVAREZ, secretari general d'UGT a Catalunya "Què volen? Que treballem com a Bangladesh, què volen? que als joves del nostre país l'opció que se'ls hi doni sigui treballar amb aquestes condicions d'esclavatge, jo crec que avui és un bon dia per dir-los no, no volem treballar amb aquestes condicions."

Els principals sindicats catalans, Comissions Obreres i la Unió General de Treballadors, han exigit a la Generalitat uns “pressupostos socials” que pensin en la ciutadania i no en l’objectiu de dèficit que imposa l’Estat espanyol. Tot i que la manifestació més multitudinària ha estat la de Barcelona, en la qual els sindicats afirmen que hi han participat unes 160.000 persones, mentre que la Guàrdia Urbana xifra la participació en 25.000 persones. A la mateixa hora també hi ha hagut protestes a Girona, Lleida, Tarragona i Tortosa per reclamar un canvi de polítiques econòmiques que garanteixin el creixement i no perjudiquin més l’ocupació. A tot l’Estat espanyol s’han convocat avui una vuitantena de protestes.

A Barcelona la marxa, que estava convocada a les 11.30 hores, ha sortit amb mitja hora de retard de la confluència entre la ronda de Sant Pere amb el passeig de Gràcia i ha transcorregut sense incidents. Els manifestants han cridat lemes com ara “violència és no arribar a final de mes” o “no ens representen” i una de les reivindicacions principals dels portaveus sindicals ha estat que els convenis col·lectius (desenes dels quals caduquen aquest estiu i deixaran sense marc legal milers de treballadors) es negociïn abans del 7 de juliol.

En la protesta hi han participat també les agrupacions de joves dels sindicats, que han denunciat que la situació de precarietat i desocupació en què es troben els obliga a emigrar. També hi ha hagut protestes de treballadors d’algunes empreses en conflicte, com és el cas d’Alstom Wind (que deslocalitzarà els centres de producció i preveu acomiadaments) o treballadors dels mitjans de comunicació, que han denunciat la precarietat que viu el sector i el perill que es produeixin més acomiadaments.

Paral·lelament, el sindicat CGT ha convocat una altra manifestació al centre de Barcelona que ha sortit de la plaça de Sant Jaume i ha avançat per la Rambla i el passeig de Colom fins arribar a l’edifici de Correus, a tocar de la via Laietana, on han llegit un manifest. El lema de la Confederació General de Treballadors ha estat “Pel repartiment de la riquesa, autogestió, ja n’hi ha prou de repressió”. Membres del sindicat han protestat per la causa judicial oberta per la Vaga General al barri del Clot i han denunciat “la situació de repressió” que consideren que es viu actualment, així com el tancament d’empreses, la pèrdua de drets laborals i els desnonaments.

Aquesta tarda, la plataforma Coordinació Laboral i Suport Mutu ha convocat una marxa alternativa que sortirà a les 18 h de la plaça dels Països Catalans amb la consigna “Pel repartiment del treball i la riquesa, contra les retallades, reformes laborals, l’atur i la corrupció”. La protesta, en què participen diversos col·lectius, vol desmarcar-se dels sindicats majoritaris.