El govern català premiarà 25 personalitats i 15 entitats pels serveis que han prestat a Catalunya tant pel que fa a la defensa de la identitat com a l’àmbit cívic o social. En la llista de premiats, hi destaquen vuit associacions barcelonines.

La Confraria de Sant Marc Evangelista de Mestres Sabaters de Barcelona té els orígens en l’any 1202. La confraria està vinculada al gremi més antic d’Europa que encara està actiu, el de sabaters de la ciutat. Dues agrupacions de professionals més rebran la Creu de Sant Jordi enguany. D’una banda, l’associació Enginyers Industrials de Catalunya, que  celebra 150 anys. I de l’altra, el Col·legi Oficial de Titulats Mercantils i Empresarials de Barcelona per la seva tasca de suport i assessorament a les empreses.

Fa més de 100 anys que el Centre Moral i Cultural del Poblenou promou la cultura, l’esport, l’educació i el lleure. La Generalitat n’ha destacat la contribució a la cohesió social del barri a l’hora de concedir-li la Creu de Sant Jordi. S’ha reconegut el foment de l’excursionisme que ha impulsat l’Agrupació Excursionista Catalunya des de 1912. En l’àmbit esportiu, també s’ha premiat la trajectòria del Club Natació Atlètic – Barceloneta.

La Generalitat entregarà la medalla de Sant Jordi a dues entitats que han acostat la música als més petits, el Cor Vivaldi – Petits Cantors de Catalunya i l’Escola de Música Joan Llongueres, del barri de Gràcia.

A títol individual, personalitats de diversos àmbits rebran el guardó del govern català. L’actriu Maria Assumpció Balaguer, el periodista Ricard Fernández Deu, la fundadora del Centre Obert Joan Salvador Gavina del Raval, Concepció Mata, i el cardiòleg Jordi Rius són alguns dels premiats.

El reconeixement a l’empresari, enginyer industrial i arquitecte, Josep Maria Bosch i Aymerich, ha encés la polèmica ja que el seu nom està inclós a la llista d’Hervé Falciani, enquè es recullen dades de comptes corrents a Suïssa. El conseller Homs ja ha declarat que desconeixia que el guardonat figurés a la llista.