El director del Centre d’Estudis sobre Migracions i Refugiats de la Universitat Americana del Caire, Ibrahim Awad, alerta del perill de prohibir les migracions de persones. És el que proposen, diu, alguns partits extremistes europeus. Explica que “caure en la il·lusió de poder controlar el moviment de la gent és molt perillós”.  Argumenta que “el concepte de puresa” d’una societat pot acabar en violència a gran escala.

Tamirace Fakhoury, professora de la Universitat Americana del Líban, lamenta la visió eurocèntrica d’Europa amb la gestió de les migracions. Per això proposa “potenciar la identitat mediterrània”. Una identitat que hauria d’incloure sensibilitats de les dues ribes per poder “buscar solucions comunes”.

L’investigador de la Universitat de Birmingham Nando Sigona veu “una crisi de solidaritat entre els estats europeus”. La veu, sobretot, en països del sud com Itàlia, en què “la immigració s’ha polititzat”. Sigona alerta també del problema de la integració, de què passa amb els immigrants que són a Europa.

El catedràtic de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra Ricard Zapata-Barrero, valora molt positivament les actituds dels governs municipal i espanyol de facilitar l’acollida d’immigrants. Recorda que això no es podrà fer massa vegades per falta de recursos i que qui s’ha d’encarregar de donar solucions a les migracions és la Unió Europea.

Tots aquests experts coincideixen aquests dies en el marc de la quinzena conferència anual IMISCOE (Migració Internacional, Integració i Cohesió Social), que es fa a la UPF.