La seva vida, com tantes d’altres, va girar com un mitjó d’un dia per l’altre quan va començar la pandèmia. Amb tan sols 25 anys, va passar de ser una metgessa resident a l’Hospital de Sant Pau a fer-se càrrec dels seus propis pacients d’una planta de covid-19. Així ho ha explicat Paula Pujal durant una conversa al programa ‘reset’, de betevé.

Va ser el 26 de març. Aquell dia, ha recordat la Paula, “ens van treure a tots de les nostres rotacions i van fer una planificació de les plantes de covid, on tots els residents estàvem inclosos“. En el seu cas, que havia començat a treballar a les vuit del matí, li va correspondre quedar-se a l’hospital fins a les 10 de la nit, en la primera de moltes jornades maratonianes.

El 26 de març, ens van treure les rotacions i van sortir uns ‘plannings’ de plantes de covid, on tots els residents estàvem inclosos
Paula Pujal, metge resident de l’Hospital de Sant Pau

A partir d’aquell moment, va entrar a formar part d’un equip de planta de covid-19. “Et fas gran de cop“, assegura Pujal, perquè “tens els teus propis pacients i els orientes tu“. Va sentir una gran “responsabilitat” i també “por” pel fet de no saber “si ho estava fent bé“. També ha confessat que el més “difícil” va ser “donar males notícies per telèfon” als familiars dels seus pacients. “És el que em va afectar més“, ha dit.

La “incertesa” a les UCI neonatals

La Raquel Valdés és resident d’infermeria de primer any a l’Hospital de Sant Pau. Quan va començar la pandèmia estava treballant a una UCI neonatal de Lleó, on va néixer fa 34 anys. En aquell moment, diu, van experimentar “molta incertesa” perquè no sabien si el virus podia afectar els nadons ni si es podia transmetre pel part o la lactància.

Vam sentir molta incertesa perquè no sabíem com afectava el virus els nens ni si es podia transmetre pel part o per la lactància
Raquel Valdés, resident d’infermeria de primer any a l’Hospital de Sant Pau

Ens havíem de vestir senceres per atendre les urgències“, ha explicat Valdés al programa ‘reset’, que també recorda que l’equip es va reduir a la meitat perquè alguns dels seus companys els van traslladar a les plantes de covid-19. Ara, afirma, senten “esgotament” i també “frustració” pel fet de veure que la gent perd el nord “a la mínima que es flexibilitzen les restriccions“.

Trilla, “orgullós” dels estudiants voluntaris

El degà de la facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona (UB), el doctor Antoni Trilla, ha manifestat sentir-se molt “orgullós” pel fet que “majoritàriament, tots els estudiants de sisè han fet de voluntaris” per ajudar a frenar l’emergència de la covid-19. El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic també ha advertit que aquesta Setmana Santa serà “crítica” per l’evolució de la pandèmia i ha fet una crida a la “responsabilitat personal” per evitar un repunt dels contagis.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a