Fins a un mes d’espera per aconseguir Ozempic, un medicament indicat per tractar la diabetis tipus 2 i que han experimentat els darrers mesos un increment de vendes i receptes per perdre pes. Aquesta és la situació a la qual han de fer front els clients que passin per la Farmàcia Pujades, al Poblenou. Aprimar-se és una de les conseqüències de prendre Ozempic i, per això, és habitual que els farmacèutics rebin receptes autoritzades per metges endocrins. La demanda augmenta, però no l’oferta, ja que només un laboratori, Novo Nordisk, en té la patent.

Les xarxes socials i el ressò mediàtic al voltant de l’Ozempic han fet que diverses persones passin per la farmàcia més propera a preguntar pel producte. “Ara sembla que això és la panacea“, comenta Cristina Rosich, farmacèutica encarregada a la farmàcia Pujades.

Recomanen prescriure’l només per a la diabetis

En realitat, la fitxa tècnica del medicament indica que serveix per controlar els nivells de glucosa a la sang en pacients amb diabetis tipus 2, una malaltia que en la majoria dels casos apareix per estils de vida sedentaris i mala alimentació. Si fent exercici i tenint cura de la dieta no milloren, els pacients necessiten el fàrmac. Per això, l‘Agència Espanyola de Medicaments ja va recomanar als professionals mèdics que només prescrivissin Ozempic per a aquest ús.

No és un medicament per aprimar-se

La cap del centre d’informació del medicament del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Lorena Rivera, ha explicat que l’Ozempic no és un medicament per aprimar-se, sinó que això és un conseqüència afegida. En aquest sentit, ha alertat que té efectes secundaris com nàusees i vòmits.

L’Ozempic només es distribueix amb prescripció mèdica i, per tant, hi ha un seguiment professional. El laboratori Novo Nordisk produeix tot l’abastiment d’aquest producte i, encara que no arribin a totes les comandes, això continuarà sent així fins que caduqui la patent del principi actiu, la semaglutida, l’any 2031 a Europa. En cas de desabastiment, la marca recomana que els pacients amb diabetis tipus 2 parlin amb el metge perquè els recepti altres medicaments que facin funcions semblants.