La Barceloneta engegarà en breu la rehabilitació de dos immobles, un a l’avinguda de Joan de Borbó, 44, i l’altre al carrer del Comte de Santa Clara, 80. Això es traduirà en 29 habitatges socials més al barri. La novetat és que en l’actuació que es farà a l’edifici de Joan de Borbó nou dels 18 habitatges seran per a gent del barri. L’habitual, segons estableix la normativa, és que la reserva per a proximitat sigui del 25 per cent però en aquest cas la xifra s’ha doblat.

Cas especial a la Barceloneta

A l’immoble de l’avinguda de Joan de Borbó, de propietat municipal des de finals del 2016, es faran 18 habitatges socials. Natàlia Martínez, de la Fundació Hàbitat3, entitat que gestionarà els habitatges socials de l’immoble, explica que “la meitat van destinats a persones del barri i una part els atorgarem en col·laboració amb entitats socials perquè seran persones que necessitaran un suport específic. El 50 per cent restant seran per a persones inscrites en el registre de sol·licitants d’habitatge de tota la ciutat”.

La Barceloneta i l’emergència d’habitatge

L’increment del percentatge destinat a proximitat en el cas de l’immoble de l’avinguda de Joan de Borbó no és gratuït. És el resultat d’anys de lluita i reivindicacions veïnals. Les entitats del barri asseguren que la proximitat de la Barceloneta al mar fa que aquest barri sigui molt sol·licitat pels turistes, fet que provoca que els pocs habitatges que hi ha de lloguer es destinin a turisme.

A més el lloguer dels que hi ha al mercat estan per sobre dels 1.000 euros mensuals i això els fa inaccessibles econòmicament per a moltes famílies. Per això la rehabilitació dels dos immobles i que es guanyin 29 habitatges per a fins socials ha estat molt ben rebut per les entitats del barri.

Pilar Aguilar (esquerra) i Cecília Costa fa anys que lluiten, juntament amb altres veïns, per solucionar l’emergència d’habitatge del barri

Cecília Costa, de la Comissió d’Habitatge de la Barceloneta, explica que “el 15 per cent dels veïns del barri tenen més de 70 anys, molts amb problemes de mobilitat, i per això són tan necessaris habitatges socials i adaptats”.

Si no s’actua ràpid, aquest barri serà aviat ‘guirilàndia’”
Pilar Aguilar, Comissió d’Habitatge de la Barceloneta

Pilar Aguilar, també membre de la comissió d’habitatge del barri, assegura que “si no s’actua aviat aquest barri serà ‘guirilàndia’. Tenim un greu problema, que és l’accessibilitat dels habitatges. La nostra demanda com a comissió ha sigut sempre la dignificació de l’habitatge per a la gent gran i l’accessibilitat de la gent jove per poder-se quedar al barri i evitar l’expulsió“.

Rehabilitació i, a canvi, 15 anys de lloguer social

A l’immoble del carrer del Comte de Santa Clara, 80, tots els pisos que hi ha, 11 habitatges, es destinaran a usos socials. L’Ajuntament ha arribat a un acord amb la propietat a través del qual, a canvi de rehabilitar-lo i de posar-hi ascensor, seran pisos de lloguer social durant 15 anys. Fonts municipals no descarten que la finca acabi sent municipal.