alarma proteccio civil catalunya

La fase de proves de l’enviament d’alertes de Protecció Civil al mòbil a tot Catalunya avança. Després dels assajos a la gran majoria de comarques de Catalunya, ara és el torn de part de la demarcació de Barcelona, la qual rebrà com a prova missatges d’alerta aquest dijous, 14 de setembre. A continuació tens una guia amb els horaris en què s’enviarà l’alerta, per comarques i municipis, i tot el que has de saber per estar preparat abans de rebre l’alarma al teu telèfon.

Què vols saber sobre l’alarma de Protecció Civil a Catalunya?


Alarma de Protecció Civil a Catalunya: horaris

Fins ara, la prova d’enviament d’alertes s’ha fet en punts com l’Alt Pirineu i l’Aran i Lleida (28 de febrer); les Terres de l’Ebre, Tarragona i el Penedès (12 d’abril) o Girona i la Catalunya Central (27 d’abril). Ara és el torn de part de la demarcació de Barcelona, que es dividirà en quatre sectors que rebran el missatge en diferents hores del matí del 14 de setembre:

  • 10 h: Vallès Oriental, Maresme, Sant Adrià de Besòs, Badalona i Santa Coloma de Gramenet
  • 11 h: Barcelona
  • 12 h: Vallès Occidental
  • 13 h: Baix Llobregat i l’Hospitalet de Llobregat

Per què rebem les alertes al mòbil?

Tot plegat sorgeix per una directiva europea (2018/1972) que imposa als països membres tenir un sistema d’alertes per a telefonia mòbil per, entre altres coses, assegurar la difusió d’alertes a la gran majoria de la població que pugui ser víctima d’una emergència.

Les alertes de Protecció Civil al telèfon mòbil són una eina creada amb l’objectiu de traslladar als ciutadans les instruccions que ha de seguir de forma immediata per protegir-se i evitar danys si es troben en una zona afectada per un accident greu, una catàstrofe o qualsevol altra situació crítica d’emergència. La població rep la notificació en forma de missatge de text de forma automàtica al seu telèfon mòbil intel·ligent sempre que estigui ubicat en una zona d’emergència.

En el cas del 14 de setembre, en tractar-se d’una prova, tota la població de la zona delimitada rebrà l’alerta al mòbil.

Com són les alertes? Quin aspecte tenen i com sonen?

Tal com informa Protecció Civil, el missatge que rebrà la ciutadania va encapçalat per “Alerta de Protecció Civil” o “Alerta presidencial“. Sortirà un text o un altre en funció de la configuració de cada telèfon mòbil. A continuació hi haurà el text de l’alerta, en català i en castellà, i seguidament el botó d'”acceptar”, al qual si es clica el missatge deixa d’aparèixer a la pantalla.

Així és com sona el missatge.

Què fer per rebre l’alerta al mòbil

El Departament d’Interior detalla què cal fer al telèfon mòbil per rebre l’alerta. Els telèfons que tenen activada per defecte la recepció de les alertes són els de les versions següents:

  • Android versió 11 o superior
  • iOs versió 15.6 o superior

En el cas d’Android, no es permet desactivar la recepció d’aquestes alertes. Pel que fa als telèfons amb iOs, hi ha la possibilitat de desactivar-la però no es recomana fer-ho. Si no tens activats per defecte els avisos d’emergència, Interior t’explica què has de fer.