En només un any, del febrer del 2019 al febrer del 2020, el Servei d’Ortopèdia i Traumatologia de l’Hospital de Sant Joan de Déu va atendre 60 menors ferits en accidents amb patinet elèctric. Més de la meitat d’aquests nens, el 58 %, van ser atesos per lesions traumàtiques i van haver d’ingressar a l’hospital. D’aquests, gairebé la meitat (17 menors) van requerir cirurgia a conseqüència de les lesions.
Aquest és el primer estudi observacional d’àmbit europeu que analitza les lesions ortopèdiques i traumàtiques causades per accidents de patinet elèctric. Segons es desprèn de les dades, un de cada cinc menors ferits té menys de nou anys. Entre aquests menors de nou anys accidentats, un 35 % circulava de “paquet” amb un adult, i la resta, el 65 %, van ser atropellats per un patinet quan caminaven pel carrer. En canvi, els menors d’entre nou i 18 anys accidentats conduïen ells el patinet, i la gran majoria (42 de 45) van resultat ferits en caure.
Segons la normativa, el conductor d’un patinet ha de ser major de 16 anys, excepte en el cas dels vehicles que portin passatgers, en què cal tenir 18 anys. Els menors només en poden fer ús en zones tancades al trànsit i sota la responsabilitat dels pares o tutors.
Sense casc i sense mesures de protecció
Des de l’hospital també han constatat que la majoria dels infants accidentats no portaven casc ni cap mesura de protecció en el moment de l’accident. Per aquest motiu, fan una crida a les famílies perquè “extremin les mesures de prevenció quan fan servir aquest mitjà de transport”. Per la traumatòloga Laura Corominas, coordinadora de l’estudi, s’ha de prendre consciència de “la perillositat d’aquest vehicle de motor”. “No és una joguina”, recorda, i demana no portar els nens de “paquet” al patinet per anar a l’escola o d’un lloc a l’altre de la ciutat.
En el cas dels adolescents, l’hospital recomana que utilitzin casc i altres elements de protecció com genolleres i colzeres, per evitar, diuen, “bona part de les lesions” que han observat a l’estudi.