El teixit veïnal i cultural de les Roquetes i Nou Barris celebren il·lusionats l’aprovació al Ple de Nou Barris del canvi de nom de la Biblioteca les Roquetes per incorporar-hi el nom de Rafa Juncadella (1931-2019). En vida va ser moltes coses: capellà, mestre, alfabetitzador, brigadista solidari i activista cultural i veïnal, però sobretot va aconseguir guanyar-se el cor del veïnat. I ara aquests veïns han volgut mantenir el seu record a la biblioteca, el millor homenatge que podien fer a una persona bolcada en la cultura.

Algunes de les entitats que han demanat el canvi de nom de la Biblioteca les Roquetes

El millor homenatge

Una vintena d’entitats es van unir fa mesos per sol·licitar el canvi de nom de la biblioteca, en considerar que lligava més amb la personalitat de Juncadella que no pas una plaça o un carrer. Després de reunions i recollir signatures, el Plenari de Nou Barris hi ha donat el vistiplau amb unanimitat, excepte l’abstenció de Barcelona pel Canvi. “Estem molt agraïdes que s’hagi aprovat i que hagin dit tantes coses bones al plenari”, explica Pilar Guillén, del Comitè de l’Agermanament de Nou Barris amb Boris Vega (Nicaragua). “El Rafa era molt humil, no li agradaven el reconeixement ni el tracte especial. Si ens està veient deu dir: ‘Mira què m’heu fet, mira què m’heu fet, mira com sou…’. A nosaltres ens agrada molt pensar que la biblioteca està lligada a ell perquè estava lligat a la cultura, al desenvolupament dels pobles i el barri”.

Una placa commemorativa al carrer de les Torres

Aquest entorn de Rafa Juncadella conserva encara una de les seves activitats quotidianes. Cada dia solia penjar una cartolina de color amb una cita, un pensament, a la cantonada entre els carrers de les Torres i del Pla de Fornells. Just en aquest punt, prop de casa seva, se li ha fet un altre homenatge, una placa commemorativa amb una frase que l’identifica plenament: “La cultura no és una activitat de temps lliure, és el que ens fa lliures tot el temps”.

Placa en record de Rafa Juncadella, a les Roquetes

El llegat de Juncadella

En paral·lel a aquests dos homenatges, l’Arxiu Històric Roquetes – Nou Barris està catalogant el llegat que va deixar Rafa Juncadella. “Tenim uns 10 metres lineals de baldes amb documentació, que comença l’any 1936 fins als nostres dies, i després hi ha un munt de fotografies. Crec que a Nicaragua no tenen tantes fotos d’Estelí com tenim nosaltres”, somriu Arnaldo Gil, de l’arxiu. Per a ells, és un fons ben especial. “El Rafa era soci de l’arxiu i ens va ajudar molt als inicis, quan érem a l’escola d’adults Freire. Ens va donar suport i sempre s’interessava pel que fèiem.”

Algunes dels centenars de fotografies del fons documental de Rafa Juncadella

Un home dedicat a la cultura

Rafa Juncadella va ser un gran defensor de drets com l’accés a l’educació i a la cultura. “Sense cultura no es pot ser lliure”, repetia. I ho va portar a la pràctica des de la seva tasca alfabetitzadora a Nicaragua. De tornada, va acabar agermanant Nou Barris amb el barri de Boris Vega, a Estelí. També ho va fer a Verdum i les Roquetes, a l’escola d’adults Freire, i després al Casal Ton i Guida amb projectes com la Xarxa d’Intercanvi de Coneixements, en què va inculcar que tothom podia ensenyar i aprendre alguna cosa.

A mesura que un té més cultura, té un camp de visió molt més ample i pot fruir de molta més llibertat. Hem de fomentar la cultura, que la incultura ja es fomenta sola”
Rafa Juncadella

També va participar en la vida veïnal i reivindicativa del barri. “A les Roquetes va treballar per la desigualtat i per les dones, va ser una activista veïnal per la cohesió social. Va fer per molt per a les Roquetes i per a Nou Barris”, explica Nuria Orbaneja, de la Xarxa d’Intercanvi de Coneixements. En aquesta línia va fer bona amistat amb el Pare Manel, que va ens deixar el 9 de setembre del 2020, un any i mig després que Juncadella.

Comparteix a: