L’Edifici D, el sisè del Campus Diagonal-Besòs, vol erigir-se com un referent de recerca. És el que ha previst el govern català, que per primera vegada promou un centre de recerca a través de l’Incasòl. Les obres s’iniciaran a principis del 2024 i es preveu que s’acabin a finals del 2025.

L’espai tindrà una superfície de 14.300 m2 i hi aniran a treballar els grups de l’IREC (l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya), l’IBEC (Institut de Bioenginyeria de Catalunya) i grups d’investigació de la UPC. L’edifici estarà situat entre la rambla Central del Campus i el carrer d’Eduard Maristany. Serà una construcció esglaonada que tindrà dues alçàries diferents, de sis i tres plantes.

Un edifici altament sostenible

La particularitat de l’espai és que estarà dissenyat amb un consum d’energia nul, autoproduint energia i utilitzant-ne el mínim possible. El pati serà l’eix vertebrador de la construcció i funcionarà com a atri bioclimàtic que travessa tot l’edifici des de la planta soterrània fins a la coberta. El projecte recull que la coberta incorpori un sistema de recollida de l’aigua pluvial que es filtrarà i es reciclarà per regar la zona enjardinada.

El campus es va posar en marxa el 2016 amb mes de 3.000 estudiants i 400 docents i investigadors de l’Escola d’Enginyeria de Barcelona. Aquest campus està centrat en els estudis d’enginyeria biomèdica, elèctrica, electrònica industrial i automàtica, entre d’altres.