A partir d’aquesta setmana, la mascareta obligatòria torna als centres d’atenció primària, hospitals i centres sanitaris. Si bé la mesura encara no s’ha publicat al DOGC, des de Salut confirmen que “de facto” ja s’està implementant. Serà aquest dimarts quan, segons ha assegurat el conseller de Salut, Manel Balcells a ‘Els Matins’ de Tv3, el Consell Executiu ho aprovarà i la resolució passarà a ser “legal”.

Balcells, va anunciar l’obligatorietat de les mascaretes el divendres, 5 de gener, davant de l’important increment dels virus respiratorisgrip i covid— les últimes setmanes. Aquest augment significatiu ha omplert els serveis d’urgències i es preveu que arribi al pic un cop acabin les festes nadalenques.

La decisió presa per la Generalitat es va avançar al ple extraordinari del Consell Interterritorial del Sistema de Salut convocat per a aquest 8 de gener pel Ministeri de Sanitat per debatre sobre el retorn o no de la mascareta, una discussió que, de fet, ja es plantejava des de feia dies però que s’havia deixat “al sentit comú” de la ciutadania.

Retorn de les mascaretes sis mesos després de la retirada

La pandèmia de la covid-19 va portar la mascareta a les nostres vides. El primer espai on es va implantar va ser al transport públicel 4 de maig del 2020. Pocs dies més tard, el 20 de maig del 2020, el Govern va fer extensiva l’obligatorietat al carrer i en espais tancats.

El procés per retirar la mascareta obligatòria va ser més lent. Es va iniciar de forma progressiva dos anys després de l’esclat de la pandèmia: l’abril del 2022 es va eliminar la mascareta en interiors. Va ser més debatuda i complicada la retirada a farmàcies i centres sanitaris i hospitalaris. L’acord no va arribar fins al juliol. Ara, sis mesos després, es recupera l’obligatorietat de dur-la en aquests espais pels virus respiratoris.