En plena pujada dels virus respiratoris, la grip ara és el que més preocupa als responsables del Departament de Salut. Més d’un 40 % de les infeccions són per grip, la malaltia que genera més consultes al 061 i més urgències hospitalàries i a l’atenció primària. Aquest virus continua pujant a Catalunya, especialment en nens menors de quatre anys. Aquesta tendència ascendent es podria mantenir en els propers dies i arribar al pic la setmana que ve, passat Reis.

Així ho ha explicat en declaracions a betevé Francesc Xavier Jiménez Fàbregas, director del Pla nacional d’urgències, que ha detallat que ara per ara la grip és el virus predominant. Actualment, la incidència de la grip és de 153 casos per cada 100.000 habitants, una afectació superior a la de l’any passat, però encara molt per sota dels anys anteriors de la pandèmia, quan es va arribar a situar al voltant dels 350-400 casos per cada 100.000 habitants, segons Salut.

Si estàs malalt, usa mascareta i minimitza els contactes socials

Pel que fa a la covid, en els darrers dies també hi ha hagut un augment de casos, sobretot lleus, però lluny de la gravetat de la pandèmia. Segons Jiménez Fàbregas, actualment la situació és similar a l’hivern passat. En la recta final de Nadal, els responsables sanitaris recomanen quedar-se a casa i no anar a treballar si estem en fase aguda de la grip o la covid, amb febre, esternuts i tos.

A banda, si hem de tenir contacte social, s’aconsella fer servir la mascareta en espais comunitaris com el transport públic.