Mas ha recordat Neus Català, que aquest dilluns rebrà la Medalla d’Or de la Generalitat, assenyalant que vist des dels seus ulls “l’avanç en la situació de les dones ha estat immens” però que si mirem la realitat amb ulls del present “malgrat que el progrés és gran, les desigualtats permaneixen”.

El president de la Generalitat ha afegit que “a igualat de feina i responsabilitat els nivells salarials en moltes ocasions són diferents”. Ha destacat que “això no passa a l’administració pública” i que s’està treballant en l’elaboració de la llei per a la igualtat efectiva de dones i homes. Mas creu que “Catalunya està en un moment de canvis” i que això suposarà “noves oportunitats” per fer polítiques per aconseguir l’equitat entre homes i dones.

Durant l’acte, la presidenta de l’Institut de la Dona (ICD), Montserrat Gatell, ha llegit la Declaració Institucional del 8 de Març de 2015 en què s’expressa que cal “un canvi individual i col·lectiu” per aconseguir l’equitat tant “en el mercat de treball com en la vida humana”. A la declaració es reclamen “polítiques actives” per aconseguir que la igualtat d’oportunitats entre homes i dones sigui una realitat ja que “el progrés social no és possible sense les dones”.

La professora del Departament de Sociologia de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB, Sara Moreno, ha pronunciat la conferència “Una oportunitat per repensar el món” en què ha destacat que “cal revisar els valors” per aconseguir una “redistribució de la càrrega de treball entre homes i dones”. Moreno ha ressaltat que “ha augmentat la presència de les dones en el món laboral però no amb mateixes condicions que els homes” i ha alertat que cal que “augmenti la presència d’homes en l’àmbit domèstic” davant l’envelliment de la poblacio. Ha recordat que la presència de les dones en als càrrecs polítics i empresarials continua sent baixa i que “les renúncies que han de fer no són les mateixes als homes”.

El toc final de l’acte de commemoració, celebrat al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, l’ha posat l’actuació d’intèrprets del Conservatori del Liceu.