A les 12 h, s’ha previst l’acte institucional al Palau de la Generalitat. Començarà amb la lectura de la Declaració Institucional del 8 de Març de 2015 a càrrec de la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montserrat Gatell. A continuació, la professora del Departament de Sociologia de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB, Sara Moreno, pronunciarà la conferència ‘Una oportunitat per repensar el món’. Durant l’acte, que clourà el president, Artur Mas, també hi haurà una actuació a càrrec d’intèrprets del Conservatori del Liceu.

A l’altra banda de la plaça de Sant Jaume, al pati de l’Ajuntament s’hi pot veure l’exposició “Dones de Barcelona”, un itinerari històric pel paper de les dones des d’inicis del segle XX. D’altra banda, l’Ajuntament de Barcelona també se suma a la commemoració aquesta nit de dissabte il·luminant de lila la façanes del consistori, l’Arc de Triomf, les tres creus del Parc Güell i la Virreina, a banda de les fonts més emblemàtiques de la ciutat.

Però els actes commemoratius arriben a molts altres punts de la ciutat. A Gràcia, a partir de les 11 h , la plaça de les Dones del 36 acull activitats com una batucada, la presentació de l’últim llibre de la poeta Rosa Arazola, titulat ‘RAI’, o una actuació de música i dansa. Paral·lelament, les creadores del Grup Minerva aniran confeccionant un teixit amb elements representatius d’aquestes actuacions.

A Sant Andreu, la commemoració consistirà en un homenatge a les dones que van treballar a l’antiga fàbrica de la Fabra i Coats entre el 1837 i el 2007. Per recordar-les, a les 12 h es descobrirà una placa commemorativa del Dia de les Dones a l’actual recinte.

A la mateixa hora, començarà, al districte de les Corts, la Cursa de la Dona, una prova d’orientació que permetrà fer també un recorregut històric sobre el paper de la dona en aquests barris. Començarà a la plaça de Comas i acabarà als Jardins de les Infantes, on també es farà un espectacle de teatre i música i una calçotada popular. Al barri del Baró de Viver, la comissió de festes, el Grup de Dones i el Pla de Barris han convocat una Gimcana de les dones per conèixer els personatges femenins més rellevants de la nostra història. Començarà també a les 12 h a l’Espai de la Llosa. I al districte de Sants-Montjuïc, el Centre Cívic Font de la Guatlla celebra el 20è aniversari del Grup de Dones amb una festa.

Programació cultural

Al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), la companyia Amagat Teatre interpreta sis representacions a partir de fragments literaris a l’entorn de les dones. Els muntatges s’aniran repetint en diferents sales al llarg del recorregut pel museu. A més, aquest diumenge les dones tenen accés gratuït i al web del museu hi haurà un itinerari virtual amb obres de dones artistes de la col·lecció.

Ja a la tarda, el Palau Güell acollirà a les 17.30 h el concert Elles, les modernistes, en homenatge a les compositores catalanes d’aquell període. Anirà a càrrec de la soprano Maria Teresa Garrigosa, el tenor Jordi Cortada i el pianista Manuel Ruiz. Abans del concert, es farà una visita guiada pels espais del Palau on la música va tenir un paper rellevant. I a El Born Centre Cultural, a partir de les 19 h, podeu gaudir del muntatge teatral ‘1714. El preu de la llibertat. Dones espies’, un itinerari històric amb les dones que van protagonitzar els fets de 1714.

Altres propostes per a aquest 8 de Març són la primera GirlsHackFIC, una hackaton només per a noies de 8 a 15 anys pensada perquè aprenguin a programar, dissenyar i imprimir creacions en 3D. L’objectiu és anar reduint l’escletxa professional que hi ha entre homes i dones en els àmbits de la ciència i la tecnologia. L’organitza el moviment Falling in Code i es farà de les 9.30h a les 14 h a l’Institut 4 Cantons, al Poblenou.

D’altra banda, Solidaritat per la Independència organitza, a les 18 h a la seva seu de l’avinguda Diaonal, una taula rodona sobre dones lluitadores. Hi participaran Mar Trallero, membre de la junta directiva de l’Amical Ravensbrück; Massoud Sharifi, membre de Kurdiscat; i Núria Cadenes, escriptora i presidenta de Solidaritat.