El rerefons masclista de les floretes i comentaris sobre el cos de la dona i el “mansplaining” -la presumpció de la seva ignorància– formen part del contingut de la segona sessió presencial del curs Pensar-nos al Plural, el Centre de Masculinitats a tocar de l’Estació de França. A l’aula són una vintena d’alumnes entre homes i dones, tot i que s’hi havien inscrit més de 50 persones.

Per què assistir a una formació sobre masculinitats

Martín Fraso, antropòleg i tècnic del programa de prevenció i sensibilització de Plural, creu que un curs com Pensar-nos és necessari, entre d’altres, per responsabilitat social. Afirma que el feminisme cada cop està guanyant més importància i “hi ha molts homes que arriben als nostres serveis i expressen que se senten desorientats en aquest marc”. Aquest antropòleg assegura que aquest i altres cursos “són un espai per poder parlar sense cap tipus de vigilància sobre si el que estic dient és políticament correcte o no“.

El feminisme cada cop està guanyant més importància i hi ha molts homes que arriben al centre i expressen que se senten desorientats
Martín Fraso, antropòleg i tècnic del programa de prevenció i sensibilització de Plural

Fraso afirma que “els homes creixem condicionats per les pressions i limitacions del model de masculinitat que se suposa ideal“. Això, diu, Fraso “ens comporta problemes i dificultats tant per al nostre entorn com per a nosaltres mateixos”. I per això, apunta: “Hauria de ser un motiu suficient com per voler repensar-nos”.

“Els homes no hem de ser d’una manera determinada”

Entre els objectius d’aquesta formació, assegura Fraso, hi ha “identificar els aspectes de la construcció de masculinitat de cadascú que puguin haver estat problemàtics i puguin haver afectat altres persones”. El curs tractarà d’oferir alternatives al model de masculinitat “predominant” vinculat a trets com la valentia, la fortalesa o la invulnerabilitat. Segons Fraso, això no implica adoptar un nou model sinó per incorporar la idea que “els homes no hem de ser d’una manera determinada” i que la diversitat interna pot ser positiva i alliberadora.

La revisió dels privilegis masculins

En Santiago Feinmann és un dels assistents i assegura hi ha acudit motivat “a la recerca de més preguntes que respostes”. Afirma estar molt motivat i celebra que hi hagi un espai on poder reflexionar al voltant de les conductes quotidianes dels homes. Explica que fins ara han fet, entre d’altres, tallers per “identificar els privilegis que tenim els homes pel fet d’haver estar socialitzats com a homes”. “Els hem apuntat a la pissarra per ser-ne conscients”. Una altra proposta és detectar els micromasclismes, unes violències, assegura, que “no són tan visibles però que determinen les relacions de poder sobre la resta de gèneres”.

Agents de canvi

Des del centre Plural assumeixen que les primeres persones que vindran a fer els cursos seran “persones convençudes” en temes de justícia social. Martín Fraso afegeix que des del centre es fa l’aposta de sembrar les llavors del que “podríem entendre com transmetre la informació i sensibilitzar la resta de la ciutadania”.

Esteve Segura, tècnic de la Direcció de Feminismes i LGTBI, creu que “sabem que ja hi ha homes que estan sensibilitzats amb qüestions de gènere” i afegeix que “hem d’anar a buscar aquells homes als quals sabem que no estan arribant aquests discursos”. Les qüestions que, segons Segura, estan generant més interès són la gestió de les emocions i la parella, ja que “tenen una implicació molt pràctica en la vida quotidiana” o la sexualitat i la criança.