Tot i que la diada de la Mare de Déu del Carme és el 16 de juliol, a la Barceloneta fa anys que les celebracions es traslladen al dissabte següent. Aquest dissabte a la tarda la figura engalanada de la reina del mar, com l’anomenen alguns pescadors, ha estat carregada en una golondrina per fer la processó marítima de més d’una hora, en què ha recorregut les aigües del port.

Les persones que han acompanyat la imatge durant el trajecte han fet crits de “Visca la Verge del Carme”, mentre que els pescadors del vaixell la retornaven a terra ferma. Seguidament s’ha traslladat fins a la zona del moll on s’emmagatzemen les xarxes i on cada any se celebra la missa en el seu honor.

Els assistents han dipositat flors i la Confraria de Pescadors de la Barceloneta ha fet una ofrena de peix, com mana la tradició. La celebració finalitza amb una actuació del Selectiu de Cantaires de la Barceloneta.

Els orígens de la patrona

L’origen de la festivitat del Carme com a patrona dels navegants es troba en la llegenda que explica que la Mare de Déu va salvar un vaixell anglès a la deriva enmig d’una tempesta terrible. L’almirall mallorquí Antoni Barceló Pont de la Terra va promoure aquesta festivitat i de seguida els mariners la van fer patrona i van passar a anomenar-la Stella Maris. El culte a la Mare de Déu del Carme va substituir l’antic culte a sant Elm, patró dels navegants catalans, i és, juntament amb Sant Pere i Sant Andreu, una de les patrones de la gent de mar.