La Marató de Donants de Sang ha acabat aquest divendres, després de vuit dies de campanya ininterrompuda, amb una xifra de donacions que ha fregat les 9.000 bosses. Si bé la xifra ha estat una mica inferior a les 10.000 donacions, xifrada en l’inici de la marató d’enguany. Amb tot, el Banc de Sang i Teixits assegura que “hem recollit més de 8.738 bosses de sang, cosa que ens permet estabilitzar les reserves després del Nadal”, assegura la responsable de donacions de l’entitat, Aurora Masip.

L’entitat assegura que, ha quedat superada aquesta necessitat postvacances, “ara tocarà afrontar la campanya de la grip”, diu Masip, que reconeix que és una altra de les èpoques de l’hivern amb més necessitat de sang. L’objectiu del Banc de Sang és ara que cada dia entre 800 i 1.000 persones facin donacions.

Una persona de cada quatre s’ha estrenat

A més d’aconseguir més donacions de l’habitual per aquestes èpoques, la Marató també ha servit per aconseguir que conscienciar nous donants. En total, una de cada quatre persones s’han estrenat aquests dies.

Més de 4.000 converses al WhatSang

L’ús de les xarxes socials ha estat la novetat d’aquest any. Concretament s’ha creat el WhatSang. A través d’aquest canal de comunicació s’han respost 4.000 consultes de donants i ciutadans que volien estrenar-se en la donació. Les consultes més freqüents han estat sobre els requisits per fer-ho i la freqüència de la donació.

El Banc de Sang i Teixits ha impulsat la marató per recuperar les reserves de sang després de Nadal, moment en què baixen un 25 %. La sang més preuada és la del grup zero positiu, ja que aquesta sang és clau en casos d’urgència perquè és universal, és a dir, es pot transferir a tots els pacients.

Amb tot, el Banc de Sang i Teixits també fa una crida a la donació de plaquetes —per a fer una sola transfusió, calen tres donacions prèvies—, que tenen una vida de cinc dies però són molt útils en tractaments contra el càncer. També calen donacions de glòbuls vermells —duren 42 dies— i de plasma —té una caducitat d’un mes.